Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels

Vroege Vogels

Vanaf 20 maart om 19.55 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

52 soorten vleermuizen

23 jul 2015
  •  
leestijd 1 minuten
meervleer.jpg

© Fotograaf Rob Koelman

Ooit wel eens gehoord van de Blasius hoefijzerneus? Of de mopsvleermuis? Twee vleren die niet in Nederland voorkomen. In Europa leven 52 soorten vleermuizen. Anne-Jifke Haarsma, ecoloog aan de Radboud Universiteit Nijmegen onderzocht samen met Nijmeegse hoogleraar dierecologie Henk Siepel wat nu precies bepaalt welke vleermuis waar voorkomt.
Zo is ons land het meest noordelijkste puntje van het verspreidingsgebied van de ingekorven vleermuis, en juist het zuidelijkste puntje van de meervleermuis. Haarsma keek naar allerlei mogelijke factoren die de verspreiding kunnen bepalen, zoals dieet, landschapsgebruik en lichaamseigenschappen. Ze vertelt erover in Vroege Vogels.
  • Lees de tip over vleermuizen in je tuin

Meer over dit onderwerp

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.