Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

500e orang-oetan vrijgelaten op Borneo

  •  
28-11-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
620 keer bekeken
  •  
orang-oetang

© Bron: Patrick van Veen

Op het Indonesische deel van het eiland Borneo is de vijfhonderdste orang-oetan vrijgelaten in de natuur, de twaalfjarige Ben. Milieubeschermers spreken van een mijlpaal in de strijd tegen het uitsterven van de roodbruine mensaap, die alleen op Borneo en Sumatra nog in het wild leeft.

Geen voltooide missie

De organisatie Borneo Orangutan Survival (BOS) benadrukt dat de redding van de orang-oetan geen voltooide missie is. Honderden orang-oetans worden nog voorbereid op vrijlating na te zijn gered. Orang-oetans worden nog steeds vaak als huisdier gehouden, deels onder erbarmelijke omstandigheden, of misbruikt voor shows in Zuidoost-Aziatische pretparken.

Jarenlang traject

Nadat ze zijn opgevangen, moeten ze eerst moeizaam in bomen leren klimmen, zelf eten zoeken of een slaapnest bouwen. Elke vrijlating is het hoogtepunt van een jarenlang traject, van redding en training tot het moment waarop de dieren in jeeps en boten in de jungle kunnen worden gebracht, aldus BOS.

Palmolieplantages, stroperij en bosbranden vormen grote bedreigingen voor de apenbevolking in het wild. Zonder maatregelen zou de orang-oetan binnen decennia kunnen uitsterven.

Bron: ANP 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.