Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Nieuw TV-seizoen start april 2022npo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

5000ste soort in Nationaal Park Hollandse Duinen

29 jun 2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
kamillevlinderrups_kanjer

© Rups van de kamillevlinder - Fotograaf kanjer

Van de eenpuntdwergmesttor tot het oranje zandoogje en van de geelpootstekelwapenvlieg tot de waterteunisbloem. Dit jaar zijn er in het natuurpark in wording, het Nationaal Park Hollandse Duinen, al meer dan 5000 soorten dieren en planten aangetroffen. De kamillevlinder is nummer 5000. Dat meldt een van de initiatiefnemers van deze jaartelling, EIS Kenniscentrum Insecten.
Deze soorten zijn allemaal waargenomen in het zogeheten 5000soortenjaar. Een grootschalige inventarisatie van professionele en amateurbiologen. Het Nationaal Park Hollandse Duinen strekt zich uit van Hoek van Holland tot Hillegom en is voor honderdduizenden bewoners van de Randstad de ‘achtertuin’ waar ze in het weekend recreëren. Volgens de initiatiefnemers laat het onderzoek tot nu toe zien dat het gebied heel biodivers is ondanks de ligging in één van de dichtstbevolkte delen van de wereld.

Kamillevlinder is de 5000ste

Onder de 5000 soorten die zijn ontdekt zitten 350 soorten mossen en korstmossen, 500 soorten paddenstoelen en meer dan 700 soorten kevers. Ook zijn enkele nieuwe insecten voor Nederland ontdekt. De 5000e waargenomen soort is de zeldzame nachtvlinder kamillevlinder ( Cucullia chamomillae ) en is gevonden in Meijendel. Projectleider Hans Lucas van Dunea legt uit waarom het belangrijk is dat de natuur in de gaten wordt gehouden. “De kamillevlinder wordt niet vaak waargenomen en staat in de boeken als zeldzaam, maar waarschijnlijk wordt hij vaak over het hoofd gezien. Als meer mensen gericht zouden zoeken naar rupsen van deze nachtvlinder, zou kunnen blijken dat hij niet zo zeldzaam is als we op dit moment denken. Zo blijkt maar weer dat het inventariseren van de natuur belangrijk is, omdat het echt bijdraagt aan kennis over aanwezige flora- en faunasoorten in Nederland”.
kamillevlinder_SjanivanOphemert

© Rups van de kamillevlinder - Fotograaf SjanivanOphemert

Rups van de kamillevlinder - Fotograaf SjanivanOphemert
Omdat deze soort als vlinder weinig op licht af komt, wordt hij waarschijnlijk vaak over het hoofd gezien; door gericht te zoeken naar rupsen, zou wel eens kunnen blijken dat deze soort niet zo zeldzaam is als nu het geval lijkt te zijn.
kamillevlinder_euroblinkie

© Kamillevlinder - fotograaf euroblinkie

Onopvallende kamillevlinder - Fotograaf Euroblinkie 
Het 5000-soortenjaar is een initiatief van Dunea, Staatbosbeheer, EIS kenniscentrum Insecten en Waarneming.nl. De voortgang van het project is te volgen op de site 5000soortenjaar.nl .
Bron: Vincent Kalkman, EIS Kenniscentrum Insecten

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar