Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

50 miljoen waarnemingen op Waarneming.nl

8 okt 2017
  •  
leestijd 2 minuten
buizerd_59d14873da073_large

© buizerd, fotograaf: kevin van den hoven

Eind 2003 werd Waarneming.nl opgericht en in de loop van de tijd zijn er heel veel waarnemingen doorgegeven. Zoveel zelfs dat inmiddels de 50 miljoenste waarneming binnen is gekomen. De laatste jaren zien ze het aantal gebruikers en waarnemingen flink stijgen. Sinds de lancering van het platform zijn er 807.380 buizerds ingevoerd en dat maakt deze soort het meest ingevoerd.
Waarneming.nl heeft dit succes te danken aan meer dan 80.000 gebruikers die door weer en wind, trouw hun waarnemingen doorgeven. Dat maakt Waarneming.nl het grootste natuurplatform van Nederland. Op Waarneming.nl staan inmiddels 9.000.000 foto’s en 38.000 geluidsopnames verspreid over 22.584 soorten. Dit is een ongekend aantal.

Razendsnelle ontwikkeling

Waarnemingen komen anno 2017 niet alleen meer via de site binnen. Tegenwoordig gebruikt men vooral de mobiele applicaties om waarnemingen te registreren zodat ook precies bekend is wat er waar en hoe laat iets gezien is. Daarbij kan er meteen een foto worden toegevoegd. Het wordt steeds populairder om foto’s te maken van soorten die men niet kan op naam kan brengen. Vervolgens geven de kenners snel antwoord welke soort er op de foto staat. Dat maakt de educatieve waarde van het platform voor alle leeftijden interessant.
De wereld van de actieve waarnemer verandert razendsnel. Het mooie is dat veel waarnemers binnenkomen met een bepaalde interesse. Maar door het gemak van invoeren en hulp van anderen snel de overstap maken naar andere soortgroepen. Dat komt vooral door het multi-thematische karakter van het platform. Alle vormen van flora en fauna komen aan bod.
Bepaalde soorten worden vaker ingevoerd dan anderen. Roofvogels spreken logischerwijs tot de verbeelding. Sinds de lancering van het platform zijn er 807.380 buizerds ingevoerd. Dat maakt deze vogel de meest ingevoerde soort op Waarneming.nl. Hieronder een top 10 van soorten die het meest zijn ingevoerd.

Top 10 ingevoerde soorten:

1. Buizerd
2. Grote Zilverreiger 
3. Kievit
4. Blauwe Reiger
5. Grauwe Gans
6. Merel
7. Torenvalk
8. Tjiftjaf
9. Vink
10. Wilde Eend
Waarneming nummer 50 miljoen was een zingende vink in Doetinchem. Medewerkers van Waarneming.nl hebben contact opgenomen met de waarnemer om samen met deze gebruiker een klein feestje te vieren.
Het team achter Waarneming.nl werkt elke dag hard om onze gebruikers zo goed mogelijk te faciliteren maar uiteindelijk zijn het de 80.000 gebruikers die deze mijlpaal mogelijk maken. Mensen blijven de natuurlijke wereld om zich heen aanschouwen en bewonderen. Het registreren van die wonderlijke wereld helpt bij de bescherming van al dat kostbare.
Meer informatie op Waarneming.nl

Meer over:

, ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.