Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

50 jaar ooievaars, onderwatergolven, wild zwijn, fenolijn en overige onderwerpen

  •  
21-08-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
115 keer bekeken
  •  
Ooievaars

Ooievaars

© Rob Buiter

50 jaar ooievaars

Precies vijftig jaar geleden werd ooievaarsdorp Het Liesveld in Groot Ammers geopend. Vogelbescherming Nederland had 28 ooievaars uit het buitenland gehaald, want er waren nog maar zes paartjes die in het wild broedden. Hoe staat het er nu voor met de ooievaar?  
Ooievaaropvang Herwijnen

Bord bij de ingang van ooievaaropvang Herwijnen

© Jeannette Parramore

Dode vissen op Tiengemeten

Een ingezonden brief van een wandelaar zorgde voor veel ophef: er lagen duizenden dode vissen in het binnenwater van het eiland Tiengemeten. De wandelaar noemde het slecht beheer, maar Natuurmonumenten wijt het aan de lage waterstand in het Haringvliet. En moet ook de waterteunisbloem bestrijden…met een laag waterpeil.
Vissterfte Tiengemeten

Boswachter Chantal van Burg controleert het water

© Jeannette Parramore

Wilde zwijnen voeren? Nooit doen!

De zomeravonden zijn vaak perfect geschikt om op de Veluwe wild te gaan spotten. Veel liefhebbers doen dat, stappen in de auto en rijden tijdens de schemering naar de plekken waar je kans maakt zwijnen te zien. Maar een deel van de toeristen probeert de wilde zwijnen naar zich toe te lokken met brood, brokjes of ander voer. “En daarmee teken je het doodvonnis van het dier”, zegt Carla Versluys, die een publiekscampagne is gestart om mensen ervan bewust te maken wat ze aanrichten als ze wilde dieren gaan voeren. 

In 2018 vertelde Laurens Jansma van Staatsbosbeheer aan Menno Bentveld  al heel duidelijk waarom je de wild zwijnen in Kootwijk niet moet voeren. Kijk hieronder naar het fragment:

Expeditie in de stadsjungel

Meestal leidt evolutie-bioloog Menno Schilthuizen reizen naar verre oorden waarin hij in de jungle met amateur biologen speurt naar nieuwe soorten. Maar door corona heeft hij zijn werkterrein meer naar Nederland verschoven. Deze week leidde hij een expeditie in de Amsterdamse Slatuinen. Midden in deze stadsjungle voelen de  vrijwilligers van de tuin zich een week lang Charles Darwin. 

Grote rode weekschildkever

Op de redactie van Vroege Vogels verbazen we ons met regelmaat over de specialismen die mensen in huis hebben. Koen Verhoogt is zo iemand, hij schreef een determinatietabel voor ja u leest het goed: Nederlandse weekschildkevers. 

Oehoe nieuws van de Sallandse heuvelrug

Het stilhouden van bijzonder geboortenieuws is soms een hele kunst. Helemaal als de dieren in kwestie flink van zich laten horen. Maar het is gelukt ! Deze week kon natuurmonumenten  naar buiten brengen dat er een oehoe heeft gebroed op de Sallandse Heuvelrug. De twee jongen zijn ondertussen uitgevlogen. Nederland telt op dit moment 46 territoria van oehoe's.

Lees meer in het nieuwsbericht

fenolijnen

Het wordt steeds stiller in de natuur maar er is nog genoeg te zien! Zo zijn er op de fenolijn diverse meldingen van vlinders en paddestoelen. Maar ook enkele vogels laten zich nog horen: een zwartkop, een merel en een groep overtrekkende goudplevieren. 

Meer over:

fenolijn, ooievaar
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.