Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

50 jaar nationaal park, een Ecuadoreaans feestje

  •  
08-07-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
galapagos_50_jaar.jpg
Op 4 juli was het groot feest. Het nationaal park vierde zijn 50e verjaardag met veel feestgedruis. Eerst was er overdag (het zou om 9 uur beginnen, maar het werd toch 11 uur) een openbare bijeenkomst van verschillende spelers in het veld, zoals het nationale park, de minister van Milieu en vele anderen – vooral nationale spelers - die zich met conservering bezighouden. President Correa was er niet. Die moest president Zelaya van Honduras bijstaan. Tijdens de bijeenkomst werd nog uitgebreid stilgestaan bij het feit dat de Galapagos in de voorgaande week weliswaar niet van de zwarte lijst van de Unesco was afgevoerd, maar dat de Unesco wel inzag hoeveel inspanningen er geleverd werden door Ecuador om dit belangrijke natuurgebied te behouden. Volgend jaar zou de Galapagos zeker van de lijst afgevoerd kunnen worden. Ondertussen werd er nog hard gewerkt aan het gereed maken van de nieuwe toeristenaanlegsteiger, die om 6 uur met groots vuurwerk geopend zou worden. Ongeveer 4 meter steiger stond nog niet in de lak. Het laatste beetje lak moest snel nog van elders gehaald worden en daarna konden vele mannen nog driftig hun best doen om de steiger klaar te hebben, voordat deze geopend werd.
Het contrast kon niet groter. Op de dag dat het nationale park (een Unesco erfgoed in gevaar, o.a. vanwege teveel toerisme) zijn 50-jarig bestaan viert, wordt er een nieuwe steiger geopend die tot doel heeft meer toeristen makkelijker te kunnen ontvangen (8 boten tegelijkertijd in plaats van de twee die de huidige steiger aan kan, kosten 1.1 miljoen dollar).
’s Avonds werden we eerst getrakteerd op een vuurwerkshow, die in ieder geval de pelikanen van Pelican Bay deed besluiten te vertrekken naar elders. Daarna volgde bij de nieuwe aanlegsteiger een show met op de achtergrond dia’s van 50 jaar Nationaal Park. De show startte met verschillende liederen, waaruit duidelijk werd dat de Galapagos Ecuadoreaans is: soy Ecuatoriano, viva el Ecuador. Het feest is tot vroeg in de ochtend doorgegaan.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.