9.00-10.00:
Verborgen Veluwe
Als je oppervlakkig kijkt dan lijkt de Veluwe een saaie grote zandbak met heide, dennen en herten. Maar volgens fotograaf Ruben Smit is de Veluwe véél meer. Dat laat hij zien aan de hand van foto's én tekst in zijn boek "Verborgen Veluwe", dat op 10 maart verschijnt. Van wrattenbijter tot springstaart, van adelaarsvaren tot heksenboter. "Een boek om in rond te zwerven", zegt Smit.
Tirion Uitgevers BV
ISBN 9052106266
€ 24,95
vanaf 10 maart verkrijgbaar
Eerste van 534.000 bomen geplant
In de Noordoostpolder wordt binnen twee jaar op 120 hectare een nieuw bos aangeplant. Voor dat toekomstige Wendelbos zijn al 534.000 kleine jonge boompjes besteld. Deze week ging nummer 1, een zoete kers, de grond in.
Het Capitool ondergronds
Ondanks kou en sneeuw gaat het leven ondergronds zijn eigen gang. Bodembeestjes schrikken niet zo gauw van een beetje vorst, ze kruipen hooguit wat dieper weg. De soortenrijkdom ondergronds is enorm en toch weten we er maar weinig vanaf. Wie weet bijvoorbeeld dat er pseudoschorpioenen onder ons zijn? Of dat de gewone duizendpoot er na elke vervelling een paar poten bij krijgt? (op de foto een
Orchesella flavescens)
Kies voor een levende zee
Het Wereld Natuur Fonds start zondag een campagne om de wereldwijde overbevissing tegen te gaan. Een gesprek met Gerhard van den Top, directeur natuurbescherming van het WNF, over haaien en dolfijnen. Een tip van Van den Top: "Eet geen haaienvinnensoep!"
Het succesverhaal van de bever
Het gaat goed met de bever in Nederland. Sinds de eerste herintroductie in 1988 in De Biesbosch, is het volgens onderzoek van Alterra alleen maar bergopwaarts gegaan. "Inmiddels zijn er naar schatting zo'n 300 bevers in Nederland", zegt onderzoeker Freek Niewold.
lees het nieuwsbericht >>
Natuuraankopen in het slop
Het geld dat de overheid jaarlijks beschikbaar heeft om natuurgebieden aan te kopen wordt mogelijk dit jaar niet opgemaakt. Het is voor de natuurbeherende clubs zoals Natuurmonumenten steeds moeilijker om nieuwe gebieden te verwerven. Een gesprek met directeur Teo Wams van Natuurmonumenten.