Steenuilen ringen
Nieuwsoverzicht
08.30 - 09.00
vers: Televisie
De Schelde Natuurlijk
Mysterieuze paardenkastanjeziekte
09.00 - 10.00
Europese natuurgebieden: De Bemelerberg
samenvatting Fenolijn
Ganzen-Bart Ebbinge reist 'zijn' rotganzen achterna
Midas: De Beenhouwer
Heerderstrand
Fietsen tegen A6 - A9
Europese natuur in Nederland: Bemelerberg
Vijfentwintig jaar geleden zag de Bemelerberg in Zuid Limburg er nog heel anders uit: veel bomen en brandnetels. Sinds de schapen waren verdwenen, was het met de bijzondere vegetatie van dit gebied ook snel gedaan. Met een ingenieus fokprogramma is het Mergellandschaap teruggebracht op de hellingen van de Bemelerberg en daarmee kwamen ook de Herfstschroeforchis, Groene nachtorchis en Botanie terug. Maar het blijft oppassen: het is maar een klein gebiedje, dus bescherming is hard nodig.
De Schelde natuurlijk!
Het gaat langzaam aan beter met de waterkwaliteit van de Westerschelde. Een goeie graadmeter daarvoor is het toenemende aantal zeehonden dat in het Vlaams-Nederlandse estuarium verblijft. Bij laag water zijn de zeehonden op de drooggevallen platen te vinden en zijn ze vanuit de lucht goed te tellen. Een blik op de Westerschelde vanuit vogelperspectief.
Dat er meer is op en rond dit op één na belangrijkse vogelgebied van Nederland, laten Vogelbescherming en zo'n 120 andere verenigingen en instanties in het weekend van 11 en 12 juni zien onder het motto "Laat je verrassen door de Schelde": wandel- en fietstochten langs o.a. bloemrijke hooilanden en moerasbossen.
GanzenBart volgt rotganzen tot Siberië
Bioloog Bart Ebbinge van Instituut Alterra wil dit jaar eerder dan 'zijn' rotganzen aankomen in de Pyasinadelta in Siberië. De vogels zijn medio mei al uit het Waddengebied vertrokken en dit weekend vliegt de expeditie van Alterra hen achterna. Wij zullen ook dit jaar die tocht volgen via de radio en via een weblog.
Bart Ebbinge's Weblog
A6-A9 Ga toch fietsen!
Enkele weken gelden kreeg oud staatssecretaris van Hulten de gelegenheid tegen de asfaltlobbby te preken met een pleidooi voor het openbaar vervoer. Zondag is het de beurt aan Marc Beek van BeeWise, die in alle discussies een belangrijk onderwerp mist: de fiets! Goed voor dertig procent van alle verplaatsingen en veel goedkoper dan de bus. Waarom is er nog steeds geen fietssubsidie?
Steenuilskuikens ringen
Een karakteristieke vogel van het kleinschalige landschap is Athena noctua - de kleinste uil die in Nederland voorkomt. Door veranderingen in het landschap gaat het bijna overal slecht met hem (en haar). In Overijssel doen allerlei organisaties hun best om de steenuil te helpen. Een reportage tijdens het ringen van de jonkies.
Meer over steenuilen>>
Grootse plannen bedreigen Heerderstrand
Bij de aanleg van de A50 ontstond in de jaren zeventig bij het Veluwse dorp Heerde een meer met een strandje: het Heerderstrand. Nieuwe natuur, met water zonder vervuiling en algen. Maar er zijn wilde plannen met het Heerderstrand: een hotel onder moderne architectuur, een golfbaan, en regelmatig popconcerten. Tegenstanders hebben zich verenigd om een vuist te maken tegen die plannen: de stichtingn Heerderstrand-vrij. Een discussie tussen de voorzitter van de stichting en de verantwoordelijke wethouder van Heerde.
Mysterieuze paardenkastanjeziekte
Wetenschappers van de
werkgroep Aesculaap
breken zich al tijden het hoofd over een mysterieuze bloedingsziekte die sinds drie jaar de paardenkastanjes bedreigt. Een schimmel, een virus, een bacterie: van alles kan de oorzaak zijn, maar niemand weet tot nu toe wat de bomen precies ziek maakt. Een groep vrijwilligers in Den Haag wil daar niet langer op wachten. Er zijn in de stad inmiddels duizenden kastanjes ziek en elke dag worden het er meer. Met paardenmest en biologisch-dynamische middelen proberen zij de bomen te helpen, onder het toeziend oog van de werkgroep.