45.000 steunbetuigingen voor ‘Koe zoekt wei’_02_06_2006
• 02-06-2006
• leestijd 2 minuten
De actie ‘Koe zoekt wei’, die Dierenbescherming en Stichting Natuur en Milieu een jaar geleden zijn begonnen, heeft in totaal 45.000 handtekeningen, e-mails en actiekaarten opgeleverd. De directeuren van beide organisaties overhandigden die – samen met de Kids for Animals - gisteren in het weiland van koeienhotel Aver Heino aan het Centraal Bureau Levensmiddelen, de koepel van de supermarkten. Zij vroegen het CBL ervoor te zorgen dat boeren een kleine meerprijs voor hun melk krijgen, zodat koeien in de wei kunnen blijven grazen.
Ruim vijftien procent van de anderhalf miljoen Nederlandse melkkoeien komt nooit meer buiten. Dit percentage groeit ieder jaar gestaag. Dalende melkopbrengstprijs voor de boer en automatisering zetten melkveehouders aan tot schaalvergroting en intensivering. Een drastisch gevolg hiervan is dat veel koeien nauwelijks nog buiten komen. Het huidige gestunt met de prijzen van zuivel in de voortdurende prijzenoorlog tussen supermarkten doet dit proces geen goed. Alleen bij biologische melk heeft de consument de garantie dat koeien in de wei hebben gelopen. De 45.000 mensen die de actie ondersteunden gaven allen aan bereid te zijn iets meer voor hun zuivel te betalen.
Voordelen weidegang
Een koe die buiten komt is gezonder dan haar collega's die op stal blijven. Koeien die buiten komen, hebben beduidend minder klauw-, poot- en bewegingsproblemen, omdat de wei beter begaanbaar is. Omdat koeien elkaar in de wei makkelijker kunnen ontwijken, stoten en dreigen ze elkaar minder.
Ook is een wei met koeien een zeer karakteristiek Hollands landschap. Veel mensen geven aan het te betreuren dat er steeds minder koeien buiten lopen. En een koe in de wei is goed voor het milieu. Uit onderzoek blijkt dat het met weidegang eenvoudiger is om te voldoen aan de reductiedoelstellingen van de ammoniakuitstoot. Het behoud van weidegang is eveneens van belang voor het begrazen van vele duizenden hectare beheersgrasland en weidevogelgebied.
Als koeien het jaar rond op stal blijven, gaat de melkveehouderij steeds meer lijken op een bio-industrie. Dit doet het imago van de zuivelsector en haar draagvlak onder de bevolking geen goed.
Melk van koeien die vers gras eten is bovendien gezonder, omdat het meer onverzadigde vetzuren (goed voor hart en bloedvaten) bevat dan melk van koeien die in de stal kuilgras eten.
Bron: Natuur en Milieu