Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

4500 egels geteld tijdens egelweekend

  •  
29-09-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
630 keer bekeken
  •  
egel_van_Mathieu55.jpg

© Mathieu55

Tijdens de egeltelling afgelopen weekend zijn 4500 egels waargenomen. Dat meldt de Zoogdiervereniging, die de telling samen met de Egelwerkgroep, Jaarrond Tuintelling en OERRR hield. Vorig jaar werden er nog bijna 2500 egels geteld.

Niet alleen steeg het aantal getelde egels, ook het aantal deelnemers aan de telling nam toe. Zo werden er via tuintelling.nl 1140 tellingen van egels in tuinen doorgegeven. In veel tuinen werden volgens de Zoogdiervereniging meerdere egels gezien. "Soms wel acht tegelijk", aldus de vereniging. Ook losse waarnemingen, buiten tuinen, konden worden ingevoerd, via waarneming.nl en telmee.nl.

Niet per se goed nieuws

Volgens een woordvoerder van de Zoogdiervereniging is het aantal van 4500 geen record. Daarbij tekent ze aan dat er dit jaar meer mensen meededen. "Maar dat is ook goed, want een deel van het doel van de telling is mensen meer bewust maken wat ze kunnen doen voor egels. Hun leefgebied neemt af, ze trekken meer naar dorpen en steden en komen dan in tuinen terecht. Mensen kunnen bijvoorbeeld een egelsnelweg maken, waardoor egels zich van tuin naar tuin kunnen verplaatsen. Of rommelhoekjes, waar een egel in kan slapen."

Van alle getelde egels waren er ruim 160 dood. Ook deze waarnemingen spelen volgens de Zoogdiervereniging een belangrijke rol in egelonderzoek. "Niet alleen kan de aanwezigheid van de soort worden vastgesteld, ook kunnen de knelpunten voor egels, zoals (snel)wegen), in kaart worden gebracht. Zo kunnen daar maatregelen worden getroffen."

Meer over:

egeltelling
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (2)

babohj
babohj29 sep. 2021 - 12:26

Een goed initiatief en mooi dat er meer mensen aan meegedaan hebben ! Ik zie ze i.t.t. een paar jaar geleden niet meer, helaas.

Theo Huitema
Theo Huitema29 sep. 2021 - 10:47

mooie foto

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.