Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

4163 soorten kevers

  •  
19-03-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
215 keer bekeken
  •  
De 4163 soorten kevers die Nederland rijk is, zijn recent bij elkaar gezet in een catalogus. Een groep soorten waar het relatief goed mee gaat, is de mestkever. Dat komt omdat er tegenwoordig zoveel grote grazers rondbanjeren in de natuur. En waar grote grazers zijn, is heel veel poep: feest voor mestkevers. Andrea gaat ze zoeken, samen met keverdeskundige Oscar Vorst.
Er zijn 4163 verschillende soorten kevers bekend uit Nederland. Dat blijkt uit een nieuw overzicht dat recent werd gepubliceerd door de Nederlandse Entomologische Vereniging.  Een groep van 15 deskundigen verzamelde gegevens over kevers in alle uithoeken van Nederland. Die kennis is nu gebundeld in een catalogus. Uit dit overzicht van de stand van de Nederlandse kevers blijkt dat kevers meer dan 11% van de Nederlandse biodiversiteit uitmaken.Limburg is met 3569 soorten de meest soortenrijke provincie, in Flevoland komen de minste soorten voor, net iets meer dan 1000 soorten kevers. Het is voor het eerst in meer dan 40 jaar dat zo’n overzicht is gemaakt: sinds de vorige catalogus uit 1966 is ons land 333 soorten kevers rijker. Maar deze toename van soorten betekent nog niet dat het goed gaat met de biodiversiteit van kevers: 475 soorten zijn namelijk sinds 1966 nooit meer waargenomen, zoals de juchtleerkever, de eenhoorn-mestkever en diverse soorten truffelkevers. Er zijn dus meer keversoorten verdwenen in Nederland dan er bij zijn gekomen.Met deze catalogus is na te gaan welke kevers de afgelopen 150 jaar in Nederland geleefd hebben. Daarnaast is het voorkomen in de twaalf provincies vermeld, waarmee een beknopt beeld wordt gegeven van de verspreiding. Bovendien worden twee perioden (vanaf 1967 en daarvoor) onderscheiden, waardoor ook de potentiële achteruitgang zichtbaar wordt.
Bron: Nederlandse Entomologische Vereniging
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.