Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

41 procent van stroom komt van hernieuwbare bronnen

  •  
05-07-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
89 keer bekeken
  •  
duurzaamheid windmolen zonnepanelen

© Pixabay

Het aandeel van hernieuwbare bronnen in stroomproductie in Nederland is het afgelopen halfjaar gestegen naar 41 procent, volgens Energieopwek.nl. In dezelfde periode vorig jaar was dat nog 33 procent. De groei is een flinke stap op weg naar het doel in 2030 van 70 procent.

De toename zorgde ervoor dat gascentrales in Nederland minder hard hoefden te draaien. Dat bespaarde één miljard kubieke meter aardgas, zo'n 5 procent van het totale gasverbruik.

Records

Het eerste halfjaar liet record op record zien. Elke kalendermaand scoorde ruim hoger dan dezelfde maand vorig jaar. In april kwam zelfs bijna de helft van alle stroom uit hernieuwbare bronnen. Februari zag de grootste toename ten opzichte van vorig jaar: van 30 procent naar 44 procent.

Zon uit zonnepanelen is relatief de grootste leverancier, gevolgd door windenergie op land, biomassa, en windenergie op zee. Waterkracht voltooit het rijtje hernieuwbare bronnen.

Juni was een nieuwe mijlpaal voor zonnepanelen, die een kwart van alle geproduceerde elektriciteit leverden. In de winter en lente werd er in absolute zin meer hernieuwbare stroom opgewekt doordat er meer wind was, maar die maanden scoorden relatief lager wegens de grotere elektriciteitsvraag.

Wat is Energieopwek.nl?

Energieopwek.nl ontstond tijdens het Energieakkoord van 2013, en hoort nu bij het Klimaatakkoord, dat in 2019 het Energieakkoord in zich opnam. Het Energieakkoord ging over meer hernieuwbare energie, terwijl het Klimaatakkoord gaat over minder CO2-uitstoot, dat bereikt kan worden met onder andere hernieuwbare energie. Energieopwek.nl laat actueel zien hoeveel energie er wordt opgewekt en hoe.

Bron: ANP, Energieopwek.nl

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.