Vroege Vogels

40 procent Europese boomsoorten met uitsterven bedreigd

  •  
27-09-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
183 keer bekeken
  •  
Dode bomen bosbrand
Meer dan 40 procent van de boomsoorten in Europa wordt met uitsterven bedreigd. Dat meldt de Internationale Unie voor Natuurbehoud IUCN, die vrijdag ook waarschuwt voor de invasie van soorten van buiten het continent en de stedelijke ontwikkeling.
Het is de eerste keer dat de IUCN, een ngo gevestigd in het Zwitserse Gland, een rode lijst van Europese bomen publiceert. De organisatie onderzocht het lot van de 454 boomsoorten op Europese bodem.
Sommige daarvan groeien in Europa, maar ook elders in de wereld. Van deze soorten wordt 42 procent als bedreigd beschouwd en die hebben volgens het rapport een "hoog risico van uitsterven". Het gevaar is nog groter voor de zogenaamde endemische soorten, die alleen in Europa groeien. Van die bomen wordt 58 procent met uitsterven bedreigd en 15 procent, oftewel 66 soorten, wordt ernstig bedreigd.
De introductie van invasieve soorten door de mens, niet-duurzame houtkap en stadsontwikkeling zijn de belangrijkste bedreigingen voor de boomsoorten op Europese bodem. Ook ziekten, veeteelt en veranderingen van het ecosysteem door bijvoorbeeld branden, zijn gevaren voor bomen in Europa.

Ruim twee miljoen euro voor 10 miljoen nieuwe bomen

Ander bomennieuws: de Natuur- en Milieufederaties en LandschappenNL willen in de komende vier jaar tien miljoen nieuwe bomen planten in Nederland. Om dat doel te verwezenlijken, krijgen de organisaties 2,25 miljoen euro van de Postcode Loterij.  "Het planten van een boom draagt concreet bij aan het verkleinen van CO2-uitstoot", aldus de loterij. "Bovendien wordt de leefomgeving mooier, groener, frisser en gezonder."
Of de aanplant van deze nieuwe bomen ook de bedreigde soorten gaat helpen, is nog niet bekend.
Bron: ANP

Meer over:

bomen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.