Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

40 dagen aandacht voor peulvruchten

  •  
02-09-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
123 keer bekeken
  •  
peulen.jpg
Bonen, kikkererwten, linzen, kapucijners maar ook lupinen en soja zijn een belangrijke bron van plantaardige eiwitten. Daarnaast zijn ze gezond, vezelrijk, voedzaam en milieuvriendelijk. Toch eten we er maar een schamele negen ons per persoon per jaar van.
In de schijnwerpers
Alle reden voor actie-organisatie Urgenda om van 2 september t/m 10 oktober, veertig dagen lang de schijnwerpers op peulvruchten te zetten en met de Peulenparade zoveel mogelijk mensen te inspireren ‘aan de boon’ te gaan.
Peul
Campagneleider Sandra van Kampen van Urgenda overhandigde vanmiddag symbolische de Peul aan Chris Kuijpers, DG Milieu en Internationale Coördinatie bij het ministerie van Infrastructuur & Milieu.
 
Voedsel
“Willen we de groeiende wereldbevolking kunnen blijven voeden”, zegt campagneleider Sandra van Kampen, “dan zullen we veel meer plantaardige en veel minder dierlijke eiwitten moeten consumeren. In deze transitie is een belangrijke rol voor peulvruchten weggelegd. Het is een van de beste leveranciers van plantaardige eiwitten en de basis van veel vleesvervangers. Het grote voordeel van peulvruchten is ook dat ze deels in Nederland geteeld worden en we ze vrijwel onbewerkt vers, uit pot, blik of gedroogd, kunnen nuttigen. Daarnaast zijn peulvruchten stikstofbinders en verbeteren ze de bodemvruchtbaarheid. Maar we eten ze hopelijk vooral omdat ze lekker zijn!”
 
Goede voorbeeld
In samenwerking met de Rijksoverheid, de Bruine Bonenbende, het Voedingscentrum en cateraars Sodexo, Albron en Eurest gaat Urgenda de komende weken op allerlei manieren peulvruchten onder de aandacht brengen van het publiek. Een belangrijke rol is weggelegd voor de Rijksoverheid. In estafettevorm geven acht ministeries in samenwerking met de cateraars het goede voorbeeld, door een week lang verschillende gerechten met bonen op het menu te zetten.
Kennis maken
Wekelijks zet de Urgenda Foodtruck deze estafette luister bij met vernieuwende hapjes o.a. op basis van lupinen. Daarnaast organiseren de cateraars elk een landelijke ‘Peulenweek’, waardoor klanten van zo’n 2000 kantines kennis kunnen maken met peulvruchten. Ook is Urgenda betrokken bij oogstfeesten, workshops, kookboekpresentaties, demonstraties en kortingsacties. “We hopen dat op termijn ook telers gegrepen worden door de boon”, zegt Sandra van Kampen. “Nu is met name de bruine boon nog een bulkartikel. Het helpt de aantrekkelijkheid van de boon als voedsel te verhogen als op tal van plekken nieuwe soorten en onderscheidende bonenrassen te koop zijn”.
Bron: Urgenda
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.