Vroege Vogels
9.00 - 10.00 uur

Zee warmt op, soorten verschuiven

Wat voor gevolgen heeft de stijging van de temperatuur op het ecosysteem van de Europese zeeën? Dr. Katja Philippart van het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) heeft voor het eerst de gevolgen op een rijtje gezet. In de Noordelijke IJszee gaan de meest opvallende veranderingen plaatsvinden door het smelten van zeeijs. Subtropische soorten rukken naar het noorden op. En dicht bij huis zullen de mossel en de kokkel het afleggen tegen de Japanse oester.

Citroenvlinder soort van de maand

Als het mooi zonnig weer is komen in het voorjaar de overwinterende citroenvlinders te voorschijn. In deze warmste winter sinds 1706 zijn ze al gesignaleerd, maar komende weken gaan de citroentjes zeker op zoek naar nectar en een partner.

Op buizerdjacht in Flevoland

Nee, wees niet bevreesd, in het weekend van de landelijke roofvogeldag gaat Vroege Vogels geen buizerd uit de natuur halen. We gaan mee met Ton Eggenhuizen die volwassen roofvogels onderzoekt en ringt.

Philips laat licht schijnen over toekomst

Spaarlampen zijn beter voor het milieu dan gloeilampen. Zoveel beter, dat u het beste nú alle gloeilampen, ook als ze nog werken, kunt vervangen door spaarlampen. Intussen werkt de industrie aan de ontwikkeling van een nog zuinigere lamp: de LED-lamp. Jan Denneman, vice-president van Philips Lighting over de verlichting van de toekomst.

7 maart: stemmen voor natuur en milieu?

Hoe belangrijk is uw stem voor de Provinciale Staten voor de natuur en het landschap bij u om de hoek?  Provincies spelen een belangrijke rol bij de inrichting van ons land. Volgens Joris Hogenboom van de Milieufederatie Utrecht komt er met de Nieuwe wet Ruimtelijke Ordening nog meer op het bordje van de provincie te liggen.

De Natuur Is Van Mij - 3

Arie Meywaard werkt voor Rijkswaterstaat op en langs de autowegen in de regio Utrecht. Hij rijdt uren achtereen over het asfalt en kijkt naar vangrails, gaten in het wegdek, afval, kapotte verkeersborden. Maar hij ziet hazen, reeën en buizerds. De natuurbeleving van een 'kantonnier'.
website van de Werkgroep Roofvogels Nederland>>
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.