Het gebied van de Veluwezoom staat bekend om zijn prachtige historische beukenlanen, ooit aangelegd door boeren en rijke landheren. Sinds een jaar of acht grazen er IJslandse ponies in dit gebied, en laten die nou net trek hebben in de bast van die oude beuken... Gevolg: al meer dan veertig beuken staan op sterven en het einde is nog niet in zicht.
De omwonenden zijn boos en willen de ponies weg hebben. Natuurmonumenten , eigenaar van het gebied, heeft de ponies nodig voor de begrazing en organiseerde twee informatie avonden. Hoe nu verder?
Europa praat over gifbeleid
Onder andere in huisstof en regenwater blijken sporen te zitten van hardnekkige gifstoffen. Broombrandvertragers en andere '
Persistent Organic Pollutants'
blijken zich beetje bij beetje, schijnbaar permanent in ons milieu te nestelen.
Op dit moment praat Europa over een nieuw chemicaliënbeleid. Bart van Opzeeland van Greenpeace geeft alvast zijn wensenlijstje door.
Sterren en planeten in april
Wat is er de komende maand te zien aan de sterrenhemel? Dat bespreken we zoals gebruikelijk weer met Govert Schilling, deze keer niet in de studio, maar 's avonds op de Hilversumse heide. Met de Grote Beer pal in het midden is het niet zo moeilijk sterren te herkennen. Een praatje over meteoren , over Mars, Jupiter, Saturnus en natuurlijk over Sedna, de “tiende planeet”. Of is het geen planeet?
Duurzame koffie uit Peru
Met zijn Stichting Duurzaam Natuurbehoud Peru probeert de Nederlandse bioloog Ron Wagter het nevelwoud op de Andeshellingen in Peru te beschermen. Een van de strategieën is de promotie van 'Duurzame koffie': koffie waarvoor geen oerwoud wordt gekapt, maar die traag groeit in een natuurlijke omgeving. 'Je spaart de nevelwouden en
en passant
kweek je koffie met een veel intensere smaak', aldus Wagter. In onze serie Nederlanders in het buitenland een gesprek met Wagter vanuit een stukje tropenbos in Amsterdam: de Hortus.