Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

4,2 miljoen kilo vruchten op de Veluwe

  •  
06-09-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Veluwe

© Fotograaf: Joanne

Met ongeveer 4,2 miljoen kilo beukennootjes en eikels is 2017 opnieuw een gemiddeld mastjaar. Een mastjaar is de benaming voor een jaar waarin bomen en planten veel vruchten dragen. Dit komt bijvoorbeeld voor bij beuken, kastanjes en eiken. Na 2012 zijn er alleen maar gemiddelde mastjaren geweest. Dit is goed nieuws voor de diersoorten op de Veluwe. Dieren als muizen, eekhoorns, hertachtigen en zwijnen profiteren volop van de aanwezige vruchten. 

Gemiddeld mastjaar

De hoofdleverancier, met een productie van 3,1 miljoen kilo, is de inlandse eik. Tijdens de late nachtvorst in april waren de meeste knoppen nog dicht, daarnaast heeft de eik geen last gehad van rupsen. Hierdoor had de inlandse eik een gemiddeld mastjaar. 
De Amerikaanse eik, met een productie van 850 duizend eikels, heeft een tik gekregen van een late nachtvorst in april. Door deze nachtvorst bestaat er de kans dat de mast volgend jaar tegenvalt. 
De beuk had zoals verwacht een lage productie. De vier voorgaande jaren heeft de beuk beukennootjes geproduceerd. Normaliter produceert de beuk het ene jaar wel en slaat hierna een jaar over. Toch heeft de beuk dit jaar 210 duizend kilo beukennootjes geproduceerd. 

Zwijnen profiteren van gemiddeld mastjaar

Vanaf afgelopen zomer zijn er overal op de Veluwe zwijnen te zien. Voorheen hadden de zwijnen genoeg voedsel in het bos. Door de aanwezigheid van genoeg voedsel groeide het aantal zwijnen en waren zij genoodzaakt buiten het bos opzoek te gaan naar voedsel. Hierdoor is de zichtbaarheid van zwijnen toegenomen. De aantallen zijn dusdanig gestegen dat er problematiek optreedt rondom de zwijnen in de vorm van omwoelen van de aarde in weilanden en gazons. Eerder dit jaar zijn er om die reden 3000 zwijnen geruimd.

Meer over:

mastjaar, veluwe
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.