Vijf maanden na de oprichting van het Landelijk Expertisecentrum Dierenmishandeling (LED) heeft al 35% van de aangesloten dierenartsen een melding van vermoeden van dierenmishandeling gedaan.
Verband tussen dierenmishandeling en huiselijk geweld
Het LED combineert de kennis van gespecialiseerde dierenartsen en forensisch-medisch experts. “De gezondheid van mensen en dieren zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, dat zien we ook bij ons Life Sciences-onderzoek,” zegt Wouter Dhert, decaan van de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht, waar het LED is gehuisvest. “Onderzoek toont een relatie tussen dierenmishandeling en huiselijk geweld aan. Meer voorlichting en bewustwording door middel van onderzoek zijn dan ook zeker belangrijk.”
Over het LED
Het Landelijk Expertisecentrum Dierenmishandeling (LED) heeft een geavanceerde en beveiligde website waar dierenartsen bij een vermoeden van dierenmishandeling, anoniem, gegevens kunnen uploaden. Binnen het LED werken zowel gespecialiseerde dierenartsen als forensisch-medische experts. Zij kunnen als het nodig is dagelijks de informatie die eerstelijns dierenartsen aanleveren, duiden om dierenmishandeling te onderscheiden van (zeldzame) aandoeningen en ongelukken. Deze experts vormen het expertpanel van het LED. Een gecombineerde beoordeling van deze specialisten zorgt ervoor dat de diagnostiek voldoet aan de hoogste eisen en voorkomt dat vermoedens verkeerd geduid worden. Vervolgens kan een dierenarts onderbouwd, als het daadwerkelijk om dierenmishandeling gaat, een melding bij de politie maken.