Vroege Vogels

34 bruinvissen geteld in Oosterschelde

  •  
20-06-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Bruinvis - Stichting Rugvin

© Bruinvis “Willem” tijdens de telling. Bron: Stichting Rugvin - W.J. Strietman

Op zondag 18 juni hebben vrijwilligers van Stichting Rugvin bruinvissen geteld in Nationaal Park de Oosterschelde. In totaal zijn er 34 bruinvissen gezien, waaronder twee keer een moeder met een kalfje. Dit is flink meer dan vorig jaar.

Jaarlijkse telling

Aan boord van zeven schepen telden vrijwilligers de dieren. De bruinvissen zijn gezien in het hele natuurgebied. Stichting Rugvin onderzoekt al jaren de aantallen bruinvissen in de Oosterschelde. Uit de jaarlijkse tellingen blijkt dat er na de piek van 61 dieren in 2011 veel dieren zijn gestorven. Waarschijnlijk is de sterfte grotendeels veroorzaakt door verhongering.
Vorig jaar werden er 25 dieren geteld. Het aantal dit jaar is fors hoger. De voorlopige conclusie is dan ook dat het aantal bruinvissen weer in de lift zit.

Oosterscheldekering

Bruinvissen zijn de kleinste walvisachtigen in de Noordzee. Volwassen dieren zijn tussen de 1.60 en 1.90 meter groot. De groep bruinvissen in de Oosterschelde blijft het hele jaar in dit gebied, omdat ze niet goed door de Oosterscheldekering naar buiten durven. Het lawaai van het schurende water tegen de dijken en dammen schrikt ze af.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.