Vroege Vogels

313.587 vogels geteld tijdens de trek over Nederland

  •  
07-10-2007
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vogeltrek_ganzen_gans.jpg
De Oostenwind van de afgelopen dagen heeft ervoor gezorgd dat er tijdens de EuroBirdwatch bijzondere soorten in ons land te bewonderen waren. Aan dit door Vogelbescherming Nederland georganiseerde evenement deden dit jaar meer dan 100 vogelwerkgroepen mee, samen organiseerden zij meer dan 120 tellingen. De mist in de ochtend zorgde ervoor dat de telgegevens relatief laag uitvielen. In totaal werden er vandaag 313.587 vogels geteld en 190 soorten waargenomen.
Dit jaar was de spreeuw opnieuw de absolute koploper, hij werd maar liefst 140.991 keer waargenomen. De kievit staat met 21.440 tellingen op twee en de grauwe gans staat op drie met 15.100.
De vogeltellers konden dit jaar genieten van prachtig weer. Toch zijn de telresulaten relatief laag uitgevallen, omdat veel telposten in met name het noorden van het land 's ochtends veel last hadden van dichte mist. Een ander element kan zijn dat de piek van de vogeltrek vanuit Zuid-Zweden al afgelopen dinsdag plaats vond. Daardoor zijn meer dan 100.000 vinken Nederland waarschijnlijk al voorbij gevolgen. Ook vliegen trekvogels met dit type weer een stuk hoger, waardoor ze moeilijker te tellen zijn. Wel waren er vandaag goede omstandigheden voor de roorfvogeltrek. Deze vogels hebben thermiek en dus zon en vrijwel windstil weer nodig. Er werden daardoor relatief veel roofvogels geteld, zoals 1337 buizerds.
Dit jaar vielen vooral de bijzondere meldingen op. Door de oostenwind waren er veel oostenlijke soorten waar te nemen. Daarbij zaten een aantal zeer zeldzame exemplaren, zoals de kroonboszanger. Deze werd gisteren voor het eerst in Nederland waargenomen en is pas 4 keer eerder in Europa te zien geweest. Ook de 7 bladkoningen, 5 rode wouwen en de grote aantallen roeken en kauwen hebben we te danken aan de oostenwind. Een andere vogelsoort die vandaag opviel is de veldleeuwerik. Werden er vorig jaar nog geen duizend geteld, dit jaar kwam de teller tot 5840.
Aan de EuroBirdwatch deden ruim 30 landen mee. De resultaten van heel Europa worden kort na het weekend bekend gemaakt .
De EuroBirdwatch is een initiatief van BirdLife International, de wereldwijde organisatie voor de bescherming van vogels waarvan Vogelbescherming Nederland partner is. BirdLife organiseert jaarlijks een grensoverschrijdend vogelkijkweekend om het grote belang van vogeltellingen onder de aandacht brengen. Dankzij de meestal door vrijwilligers uitgevoerde tellingen en inventarisaties van vogels weten we hoe het er voor staat met bepaalde vogelsoorten en met de natuur waar deze soorten van afhankelijk zijn. Tellingen vormen de basis van beschermingsprogramma's zoals Vogelbescherming en BirdLife die uitvoeren.
De top 10 in Nederland:
1) spreeuw 140.991
2) kievit 21.440
3) grauwe gans 15.100
4) kokmeeuw 13.757
5) meerkoet 11.399
6) vink 8.771
7) smient 7.041
8) koperwiek 7.035
9) kauw 6.794
10) graspieper 6.714

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.