Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

300.000 palingen uitgezet

  •  
21-08-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Glasaaltjes_betsie14.jpg

© Fotograaf: betsie14

Ruim 300.000 jonge palingen worden vrijdagochtend uitgezet in het Eem- en Gooimeer in Almere. De zogenoemde pootaaltjes zijn de laatste van miljoenen palinkjes die dit jaar naar geschikt leefgebied in de natuur zijn geholpen.
Sluizen en dammen
Volgens de stichting Duurzame Palingsector Nederland (DUPAN) is de palingstand in Nederland de laatste jaren sterk achteruit gegaan. "Dit komt omdat de jonge palingen door de sluizen en dammen onze kusten niet kunnen bereiken. Die komen vanuit de Atlantische Oceaan, waar ze geboren zijn, met de golfstroom mee naar de Europese kusten." Hier worden ze in het voorjaar verzameld en grootgebracht in kwekerijen. Daarna kunnen ze weer naar zee om op de paaigronden in de zee, 6000 kilometer verderop, voor nageslacht te zorgen. Op deze manier hoopt de stichting de palingstand in Nederland te herstellen. De eerste lichting van ruim 850.000 glasalen werd in april vrijgelaten in Zeewolde.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.