Vroege Vogels

30 oktober 2005

  •  
30-10-2005
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
vv_newsimg_144419.jpg

© uil met zonnebril

Draaiboek

8.00 - 8.30 uur
Sfeerbeschrijving - tune - intro
Vogeltrek slot - de wadvogels
Nieuwsoverzicht
8.30 - 9.00 uur
Vers "Te Licht"
Zuivelboerderij Landlust en de Wilde Weide Kaas
Space Efficient Vehicle dè oplossing voor fileprobleem
9.00 - 9.30 uur
Wintertijd
Fenolijn
Tel mee in de natuur!
De nacht van de nacht
Midas Dekkers: de Penseelaap
De Stort van Troost
Bosproject Nicaragua - Saskia van Vuuren

Mag het licht uit?

Door straatverlichting, fel verlichte kassen, sportvelden en reclameborden zien we tegenwoordig weer een hand voor ogen. Donker is het nauwelijks ergens meer. De Stichting Natuur en Milieu heeft de strijd aangebonden tegen lichthinder en organiseert zaterdagavond 29 oktober een groot festival in Almere: de Nacht van de Nacht. Ook op andere plekken wordt de duisternis gevierd, uitgerekend in de nacht dat de klok een uur terug wordt gezet...
meer over de Nacht van de Nacht >>

Stuur Shell z'n gifgrond retour

Het Alarmteam van de Socialistische Partij heeft deze week een klein deel van de gifgrond afgegraven op de Stort van Troost. Die chemische belt ligt pal tegen natuurgebied de Biesbosch aan en waarschijnlijk lekt er gif het grondwater in. Het ergste gif is afkomstig van Shell, maar die wil niet meebetalen. Consumenten kunnen vanaf zondag bij de SP meedoen met de actie om het gif naar Shell te retourneren.
meer op de website van de SP >>

Tel mee in de natuur!

Natuurwaarnemingen zijn pas goed bruikbaar als ze op de juiste manier worden vastgelegd en centraal opgeslagen worden. Dat is het werk van de landelijke Particuliere Gegevensbeherende Organisaties (PGO’s), zoals de Vlinderstichting of de KNNV. Deze PGO's zijn hard op zoek naar meetellers: mensen die vlinders, planten, vogels of zoogdieren tellen. Om al die soorten goed te kunnen volgen zijn veel natuurtellers nodig. Daar hoef je geen doorgewinterde natuurvorser voor te zijn, want ook voor beginners zijn er telprojecten.
meer over natuurtellingen >>

Vogeltrekserie - Wadvogels

Vogelbescherming en het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee pleiten voor een betere bescherming van de Waddenzee. Vogels - en speciaal trekvogels - kunnen goed gebruikt worden om de natuurwaarden van het gebied te monitoren. Daarom wil men extra aandacht voor zeven soorten: eidereend, rotgans, kanoet, lepelaar, rosse grutto, grote stern en scholekster.

Van SUV naar SEV

Niet de kilometerheffing, niet meer asfalt, maar een efficiënte auto is de oplossing voor het fileprobleem. Ralph Panhuyzen heeft de zogenaamde Space Efficient Vehicle bedacht, de SEV. Een slanke gestroomlijnde auto op drie wielen, voor drie personen, waarmee de rijbaancapaciteit beter benut kan worden door met twee SEV's schuin achter elkaar op één rijstrook te rijden. In een tijd dat de auto's alleen maar groter worden, maar ook de benzine steeds duurder, probeert Panhuyzen zijn plan voor ontwikkeling van de SEV te slijten bij de autoindustrie en de overheid.

Nederlandse beschermt bos in Nicaragua

Dertien jaar geleden ging Saskia van Vuuren naar Nicaragua om mee te werken aan de opbouw van een timmerbedrijfje. Nu beheert ze samen met vijftien betaalde krachten 480 ha. tropisch bos in het westen van Nicaragua. Naast het ecologische beheer van het bos wordt er koffie en honing geproduceerd, er is een opvangcentrum voor bedreigde in beslag genomen dieren, er wordt aan milieueducatie gedaan, en er is een gezondheidscentrum opgericht. Al dit werk wordt voornamelijk gedaan door vrouwen. Saskia van Vuuren is nu in Nederland én in Vroege Vogels om geld voor haar project in te zamelen.
Wie het project financieel wil steunen, kan geld storten op giro 40.000 t.n.v. Wilde Ganzen, vermeld er bij: bosproject Nicaragua
Lees meer >>

Zuivelboerderij Landlust

Op boerderij "Landlust" in het Groene Hart worden al 400 jaar koeien gehouden en dat is nog steeds zo. Toch besloten Kees van Galen en Maria Inckmann 10 jaar geleden het roer om te gooien. Zij legden zich toe op één soort kaas, de Wilde Weidekaas. In een klein bedrijf met een goed produkt zagen zij meer toekomst dan in schaalvergroting.  De vraag is alleen hoe lang nog, want de verstedelijking rukt op...
Zuivelboerderij Landlust >>
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.