Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

30 miljoen voor akkervogel

  •  
07-07-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
veldleeuwerik_03.jpg
Ben Koks, oprichter en coördinator van de Werkgroep Grauwe Kiekendief hield eind mei in Vroege Vogels een pleidooi voor het aanleggen van meer natuurlijker akkerranden om de Nederlandse akkervogel te redden. En met succes. Vorige week werd bekend dat Minister Verburg van LNV dertig miljoen euro uittrekt voor het beheer van akkerranden. Met deze subsidies kunnen boeren brede randen langs akkers aanleggen.
Het pleidooi is nodig, want het gaat niet goed met onze akkervogel. Sinds de jaren zestig is tot 90 procent van soorten als de patrijs, de grauwe gors en de veldleeuwerik verdwenen.
Volgens Vogelbescherming en Ben Koks is de afname van de populatie van veel akkervogelsoorten toe te schrijven aan de schaalvergroting van de akkerbouw in Nederland, sinds de jaren zestig van de vorige eeuw. Daardoor is te weinig natuurlijk broedgebied voor akkervogels, en te weinig voedsel door gebruik van pesticiden en kunstmest.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.