Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.35 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Dierenwelzijn, milieu, klimaat en natuur in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.

VOLG ONS

Vroege Vogels

30 miljoen voor akkervogel

7 jul 2009
  •  
leestijd 1 minuut
veldleeuwerik_02.jpg
Ben Koks, oprichter en coördinator van de Werkgroep Grauwe Kiekendief hield eind mei in Vroege Vogels een pleidooi voor het aanleggen van meer natuurlijker akkerranden om de Nederlandse akkervogel te redden. En met succes. Vorige week werd bekend dat Minister Verburg van LNV dertig miljoen euro uittrekt voor het beheer van akkerranden. Met deze subsidies kunnen boeren brede randen langs akkers aanleggen.
Het pleidooi is nodig, want het gaat niet goed met onze akkervogel. Sinds de jaren zestig is tot 90 procent van soorten als de patrijs, de grauwe gors en de veldleeuwerik verdwenen.
Volgens Vogelbescherming en Ben Koks is de afname van de populatie van veel akkervogelsoorten toe te schrijven aan de schaalvergroting van de akkerbouw in Nederland, sinds de jaren zestig van de vorige eeuw. Daardoor is te weinig natuurlijk broedgebied voor akkervogels, en te weinig voedsel door gebruik van pesticiden en kunstmest.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

Sfeerbeeld BNNVARA programma's