30 mei 2004
• 30-05-2004
• leestijd 3 minuten
Europa en Schiphol
Bewoners van Zwanenburg protesteren al zo'n dertig jaar tegen de overlast die ze ondervinden van 'buurman' Schiphol. Maar vechten tegen vliegtuigen is als vechten tegen windmolens.... Het lawaai wordt alleen maar erger.
De hoop is nu gevestigd op Europa, want dat wil wél handhaafbare grenzen stellen. Tijdens het ochtendspitsuur (reken op minstens één overkomend vliegtuig per minuut) een gesprek met twee bewoners, Jacques van Delft en Bert Zaal, plus Europarlementariër Alexander de Roo.
Diemerzeedijk
Veel Amsterdammers zullen de Diemerzeedijk vooral kennen als de meest smerige vuilnisbelt van Nederland, waar gevaarlijk chemisch afval werd verbrand. En dat terwijl het toch een uniek natuurgebied was, waar bijzondere planten- en diersoorten te vinden waren. Sinds kort is de natuur weer terug, aangelegd dit keer. De vuilnisbelt is gesaneerd, ingepakt en beplant en heet nu Diemerpark. Deze week gaat het officieel open. Een fietstocht leert dat er toch nog hier en daar wat ongerepte stukjes zijn overgebleven.
Actie Flessenpost
Woensdagochtend voor half zeven werden in 19 plaatsen door het hele land extra brievenbussen opgehangen voor de verzending van flessenpost. Daarmee startte Milieudefensie de actie ‘SOS Climate change!’.
De bedoeling is om zoveel mogelijk mensen een SOS-kaart te laten sturen waarin ze vragen om snelle maatregelen tegen de opwarming van de aarde. Het Nederlandse voorzitterschap van de EU vanaf 1 juli is dé kans om internationale klimaatafspraken te maken. Op de foto verslaggever Joost Huijsing en Milieudefensie-directeur Vera Dalm die de eerste handtekeningen op de protestkaart zetten.
Onderwaterlawaai verstoort zeezoogdieren en vissen
Je hoort er nooit iemand over, maar het door de mens veroorzaakte onderwaterlawaai in zeeën en oceanen wordt een steeds groter probleem vor zeezoogdieren. Het gedreun van scheepsmotoren verstoort de communicatie van bijvoorbeeld baleinwalvissen, die elkaar normaal gesproken op meer dan 1000 kilometer afstand kunnen horen. Dit kan paarvorming bemoeilijken en zo de voortplanting van deze bedreigde diersoort beperken. Sinds kort is een internationaal gezelschap van natuurbeschermers, onderzoekers en vertegenwoordigers van de scheepvaartindustrie bezig om oplossingen voor dit probleem te bedenken: hoe maak je schepen stiller?
Een houtmuseum in een betonnen kolos
Als het aan beeldhouwer Marco Mout ligt, komt er midden op de Veluwe een Nationaal Houtmuseum. Het opvallende gebouw van Radio Kootwijk, jarenlang gebruikt voor radiouitzendingen gericht op voormalig Nederlands Indië, zou daar het décor van moeten worden. Of eigenlijk moet het geen museum heten, volgens Marco Mout, maar wordt het een “uniek concept dat spot met de wetten van museale opvattingen, maar flirt met de wetten van kunst, natuur, dynamiek en media”. Wat dat precies inhoudt, doet hij tijdens een rondleiding door het nu nog leegstaande gebouw uit de doeken.
Beveiligingscamera's observeren weidevogels
Op verschillende plekken in ons land staan beveiligingscamera's opgesteld in de weilanden om grutto's en kieviten te observeren op hun nesten. Dit is het derde jaar dat weidevogels nauwlettend worden gevolgd. Het ministerie van Landbouw en Natuur wil weten hoe het komt dat het zo slecht gaat met deze vogels. Dit jaar bespieden onderzoekers van het Sovon, Alterra en Landschapsbeheer de daders die de eieren en de jongen van het nest roven. Met infrarode camera's worden de dieren gevolgd en de resultaten tot nu toe zijn verrassend.
Afname Rotgans onderzocht op Siberië
Het gaat niet goed met de rotgans. Deze bijzondere vogel, die overwintert in West Europa en broedt op Noord-Siberië, neemt de afgelopen jaren sterk in aantal af, terwijl tot een jaar of tien geleden het aantal rotganzen juist spectaculair was tóegenomen. Bij onderzoek naar het slechte broedsucces van de rotgans zijn deskundigen op een bijzondere samenhang gestuit tussen de aanwezigheid van lemmingen en rotganzen in Siberië. Bart Ebbinge, bioloog, houdt de rotgans al sinds de jaren ’70 in de gaten en doet vanaf 1990 onderzoek naar het broedgedrag van de rotgans op het Taimyrschiereiland in Noord-Siberië. Aanstaande dindag vertrekt hij weer naar Siberië om zijn onderzoek voort te zetten.