Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

30 jaar WISE

  •  
30-01-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Kernenergie? Nee bedankt! WISE , de internationale anti-kernenergieorganisatie bestaat net als Vroege Vogels 30 jaar en viert feest . Maar wat voor feest? Uitgerekend nu leeft het debat over kernenergie weer op en gaan er stemmen op om in Nederland weer een nieuwe kerncentrale te bouwen.
Het was een tijdje stil rondom kernenergie. Vooral na de ramp met de reactor in Tsjernobyl in 1986. Maar de laatste tijd schieten in China en India de kerncentrales uit de grond. Ook landen als de VS, Zuid Afrika en het Verenigd Koninkrijk willen nieuwe reactoren bouwen. Nederland heeft op dit moment één actieve centrale in het Zeeuwse Borssele. Maar als het aan energiebedrijf Delta ligt, nu voor de helft eigenaar van Borssele, dan komt er zo snel mogelijk een tweede centrale. Het Zeeuwse bedrijf bereidt nu de eerste aanvragen voor een vergunning voor.  
Kernenergie op retour? Volgens WISE laten de cijfers een heel ander beeld zien. In 1989, drie jaar na Tsjernobyl, waren er 172 kerncentrales in bedrijf in Europa. Op dit moment zijn het er nog maar 147. In Europa wordt sinds kort weer gewerkt aan één nieuwe centrale, in Finland. Wereldwijd zijn er op dit moment zo'n 422 kerncentrales in bedrijf.
De oprichting van WISE - World Information Service on Energy, in 1978 in Amsterdam, betekende een enorme impuls voor de wereldwijde beweging tegen kernafval, straling, uraniumwinning, proliferatie, kerncentrales, kerntransporten en de plutoniumeconomie. Het door WISE geïntroduceerde logo met het lachende zonnetje werd het wereldwijde symbool van de strijd tegen kernenergie.
In januari 2006 is WISE het project ‘ Groene Stroom? Ja Graag !’ begonnen. Het doel van het project is om het aantal groene stroom gebruikers in Nederland te laten toenemen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.