Vroege Vogels

30 jaar radiovossen

  •    •  
19-03-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Vossenonderzoeker Jaap Mulder viert dit weekeind zijn 30 jarig jubileum. op 20 maart 1980 ving hij voor het eerst een vos die gezenderd werd. Vroege Vogels gaat mee op radio-vossenjacht.
Twee weken geleden probeerden we met Mulder een jubileum-vos te vangen om die van een radiozender te voorzien. Dat mislukte, de slimme vossen op de Sallandse Heuvelrug lieten zich niet verschalken. Deze zondag volgen we dieren die al gezenderd zijn.
Jaap Mulder is dé vossenspecialist van Nederland. In het korhoendergebied van Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug (de laatste plek in ons land waar 25 van die bijzondere vogels leven) doet hij onderzoek naar Vulpes vulpes . Omdat de natuurbeheerders de korhoenders willen beschermen wordt de vos in deze regio bejaagd. Mulder onderzoekt of het niet beter kan dan nu gebeurt. Niet door meer vossen te schieten, maar juist minder.
Als de vos op het juiste moment wordt bestreden dan worden de lege territoria niet meteen opgevuld door vossen van elders. Het onderzoek van Mulder is dus niet alleen van belang voor de korhoenders, maar ook voor de vossen.
De bekroonde documentaire Rotvos waarin Jaap Mulder een hoofdrol speelt (naast natuurlijk de echte sterren: de vossen) draait deze maand in Pathébioscopen in Den Haag, Rotterdam en Amsterdam. 
Meer informatie over de vossenfilm: rotvos.nl
Lees meer over de vos
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.