Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

3 oktober 2004

  •  
03-10-2004
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
vv_newsimg_1832.jpg

© logo

Laat de paling paaien!

Het is al lang geen vijf voor twaalf meer voor de aal! In feite is de paling al bezig uit te sterven. Uit onderzoek van het RIVO in IJmuiden blijkt dat de aantallen alen rond het biologisch minimum liggen dat nodig zou zijn om de soort er weer bovenop te krijgen.
En wat doet Rijkswaterstaat? Die zet op verzoek van de binnenvissers in het najaar de sluizen van de Brouwersdam dicht om te voorkomen dat paairijpe of 'schiere' alen op trek gaan! De vette schieralen zouden anders verloren gaan voor de visserij.

Windenergie wint aan argumenten

In Egmond aan Zee is deze week een conferentie gehouden over windenergie op zee in Europa. Doel van de conferentie was om te bespreken welke rol elektriciteitsopwekking door wind op zee in de toekomst in Europa kan spelen en de acties die daarvoor nodig zijn. Eén van de aanwezigen was professor Gijs van Kuik, hoogleraar windenergie aan de TU Delft, en hij komt vertellen of er een klimaatsverandering heeft plaatsgevonden in het denken over windenergie.

Zicht op bomen

We zijn dol op de natuur, maar we moeten er niet te veel last van hebben. Dus geen vallende kastanjes of luizenplak op de auto, geen boomwortels die tegels omhoogduwen. Wat je hier aan kunt doen is te lezen in het boek "Zicht op bomen" van de Bomenstichting. Het staat vol met praktische raadgevingen voor beheerders én particulieren. En met relativeringen, zoals: het leven is vol risico's, wie alle mogelijke ongelukken met bomen wil uitsluiten moet ze niet meer planten...

Allemaal afkoppelen! Regenton helpt na Novib nu ook Waterschap

Met de actie 'Een ton voor water' steunt iedereen die een regenton koopt via de Novib tegelijk een waterproject in Afrika. De landelijke Waterschappen hebben zich nu achter deze actie van de Novib geschaard, want met het afkoppelen van regenwater van het riool help je ook de Waterschappen in hun strijd tegen overvloedig regenwater in de zuiveringsinstallaties!
Informatie over de actie Een ton voor water is te vinden op de actiesite van de Novib. Voor wie nog veel verder wil gaan, bestaan er ook systemen om het regenwater op te vangen in speciale zakken die in de kruipruimte van het huis kunnen worden gelegd. Door middel van een pompje kan die zak op de stortbakken van de toiletten in huis worden aangesloten, maar ook op bijvoorbeeld de wasmachine. Kijk voor deze systemen op de site van GEP

Biologisch boeren leren

De enige erkende opleiding in Europa die gericht is op een toekomst in de biologische en biologisch-dynamische land- en tuinbouw, vinden we in Dronten. Op de Warmonderhof worden 75 leerlingen opgeleid tot biologisch boer. Is er nog wel toekomst voor een boer in Nederland? En voor een biologische? Zeker de helft van de leerlingen begint na het behalen van hun diploma een boerenbedrijf, vertelt directeur Ernest van den Boezem tijdens een rondleiding over de Warmonderhof.

Op zoek naar de Melkweg

Govert Schilling bespreekt de verschijnselen aan de sterrenhemel in oktober, met als hoogtepunt de maansverduistering op 28 oktober. Verder doet hij uit de doeken hoe we in het door lichtvervuiling geteisterde Nederland tóch de Melkweg aan het firmament kunnen ontwaren.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.