Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.35 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Dierenwelzijn, milieu, klimaat en natuur in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.

VOLG ONS

Vroege Vogels

3 miljard Amerikaanse vogels verdwenen

20 sep 2019
  •  
leestijd 1 minuut
Boerenzwaluw

© 32% van de boerenzwaluwen zijn verdwenen (Bron foto: Pixabay)

Vogels in de Verenigde Staten en Canada verdwijnen in een snel tempo, waarschuwen wetenschappers. De totale vogelpopulatie in de landen is sinds 1970 met 29 procent afgenomen. Het zou gaan om in totaal bijna 3 miljard vogels, blijkt uit het onderzoek.

Groot verlies bij ‘gewone’ soorten

De grootste verliezen zijn niet te zien bij de zeldzame soorten, maar juist bij bijna alle 'gewone' vogels. Het gaat om onder meer mussen, zwaluwen, merels, lijsters en vinken. De sterke focus op het uitsterven van bepaalde bijzondere soorten heeft er de afgelopen jaren voor gezorgd dat er weinig aandacht was voor de afname van de algemene vogelpopulatie. Terwijl afname in aantal minstens zo belangrijk is voor de belangrijke functies die vogels vervullen in het ecosysteem. Ook zijn er steeds minder trekvogels, kustvogels en weidevogels.

Wereldwijde trend

De afname van het aantal vogels past in een wereldwijde trend. In 2015 is in Europa een soortgelijk onderzoek gepubliceerd, waar een afname van 20 procent gevonden werd.

Afname habitat en insecten

Volgens de wetenschappers komt de afname onder meer doordat leefgebieden van veel vogels verdwijnen. Ook de insecten die van levensbelang zijn voor vogels, worden uitgeroeid door onder meer landbouwchemicaliën. Zelfs de jacht op vogels door huiskatten vormt een steeds groter probleem. Betere beschermingswetgeving en internationale samenwerking zou het tij kunnen keren, aldus de onderzoekers.
Bron: Science, ANP en de Volkskrant

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

Sfeerbeeld BNNVARA programma's