Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

3 juni 2007

  •  
03-06-2007
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_287028.jpg

Draaiboek

8.00 - 8.30
Onnatuurlijke introductie
Tune met programmaoverzicht
AfricAlive 1  : v.v. Studenten TU naar duurzame projecten in Afrika
Fenolijn
Nieuwsblok o.a. met belasting op energievretende auto's; en uitbreidingsplannen Vliegveld Lelystad
8.30 - 9.00 uur
Big Broeder
Soort van de Maand : de weidebeekjuffer
AfricAlive 2 : v.v. Studenten TU naar duurzame projecten in Afrika
9.00 - 10.00 uur
Columnist Martin Bril
Geelbuikvuurpad en vroedmeesterpad in Limburg
Jaar van de biodiversiteit in Nationale Parken
Start Citesconferentie met secr.gen. Willem Wijnstekers, Dir. WNF Johan v.d.Gronden. en Wil Luiijf, oud AID-er

Soort van de Maand Juni

In juni wordt speciaal aandacht gevraagd voor een libel waarvan het mannetje als een soort mini-ijsvogeltje over schone beken vliegt: de weidebeekjuffer ( Calopteryx splendens ). Het is een van de weinige libellensoorten die baltsvluchten uitvoeren om de vrouwtjes (die minderspectaculair groen zijn) te imponeren. Op zoektocht langs het Valleikanaal.
Informatie over weidebeekjuffer
Lees over alle soorten van de maand

Actieplan voor Limburgse padden

De Vroedmeesterpad en Geelbuikvuurpad staan zo zwaar onder druk dat het inmiddels 1 minuut voor 12 voor ze is. Reden voor natuurorganisaties, beheerders en de provincie om een grondig actieplan in gang te zetten. Met heel veel vrijwilligers worden poelen aangelegd en onderhouden. Door veiligstellen, versterken, verbinden en verbreiden van de leefgebieden moet de toekomst van deze padden veiliggesteld worden.

AfricAlive

Volgende week vrijdag vertrekken vijf studenten en een cameraman van de TU Delft  met hun motoren dwars door Afrika naar Kaapstad. Ze gaan op bezoek bij vijf duurzame technologische projecten in Sierra Leone, Ghana, Oeganda, Kenia en Zuid Afrika. Wij kennen Afrika van honger, oorlog en ellende. De studenten willen ons laten zien dat het continent enorme mogelijkheden heeft. Juist omdat de problemen in Afrika zo groot zijn biedt het een ideale voedingsbodem voor ingenieuze projecten.

Nederland vrijhaven voor illegale handel in planten en dieren

Zondag 3 juni begint in Den Haag de 14e vergadering van CITES, het verdrag dat de internationale handel in bedreigde planten en dieren regelt. Met de handhaving van die regels is het slecht gesteld, blijkt ondermeer uit een recent rapport van het Wereldnatuurfonds. De illegale handel floreert in ons land. Willem Wijnstekers, secretaris-generaal van CITES, Johan van de Gronden, directeur Wereldnatuurfonds, en Wil Luiijf, oud-AID-er, bespreken oorzaken en oplossingen.

Jaar van de Biodiversiteit in 20 NP's

Zaterdag geeft minister Gerda Verburg (LNV) het startsein voor het Jaar van de Biodiversiteit. In de 20 Nationale Parken (NP's) in Nederland zijn vanaf dat moment extra activiteiten. De NP's vertegenwoordigen de diversiteit die in de natuur te vinden is. Een groot deel van de flora en fauna van ons land komt er voor.
Bezoek de website van de Nationale Parken
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor