Tune met overzicht uitzending
Op zoek naar de ijsvogel
Natura 2000: Kootwijkerzand
Nieuwsblok
8.30 - 9.00
Vers "Breuk" van Ivo de Wijs
Fenolijn
Jelle Harder en zijn ijsvogelwand
waterplanten langs het Twentekanaal
9.00 - 10.00 uur
De ongebreidelde groei van Schiphol
De ijsvogel gezien!
Beschermingsplan duin- en kustvogels
A6-A9: invloed verkeersgeluid op natuur
Midas Dekkers met De Verloofde
Bart Ebbinge in Siberië
Geluidsoverlast voor zee(zoog)dieren: Wim Verboom (TNO)
Waterplanten langs het Twentekanaal
Al twintig jaar worden natuurvriendelijke oevers aangelegd langs het Twentekanaal met de bedoeling waterplanten een kans te geven. Maar hoe komen die daar eigenlijk terecht? Dat was het uitgangspunt van het promotie onderzoek van biologiedocent Ger Boedeltje, die jarenlang zaden en stekjes opviste uit het water om ze nader te onderzoeken. En wat blijkt? Waterplanten profiteren vooral van hoge waterstanden.
meer over Dr. Ger Boedeltje
Beschermingsplan Duin & Kustvogels
Een beetje mooie zomerdag en er staan files naar de stranden en duinen. De meeste zonzoekers hebben weinig oog voor wat er boven hen vliegt, terwijl daar toch bijzondere en kwetsbare vogels bij zijn: tapuit, dwergster, blauwe kiekendief. Vogelbescherming vraagt nu aandacht voor die soorten.
Lees meer over 'Kust & Vliegwerk'
Het ijsvogelsucces
Nog maar een paar jaar geleden was de soort in sommige gebieden geheel verdwenen: de ijsvogel. Maar doordat de mens een handje helpt bij het vinden van broedplaatsen en door de zachte winters van de laatste tijd gaat het beter met de ijsvogel. Ook in de buurt van het Capitool bij Natuurmonumenten hebben vrijwilligers ijvogelwanden aangelegd. Vandaar dat Karin en Ivo vanaf de uitzendplek regelmatig de “blauwe flits” voorbij kunnen zien vliegen.
Verjagen windmolens bruinvissen?
Wat is het effect van de geplande windmolenparken in zee op zeezoogdieren? Onderwatergeluidendeskundige Wim Verboom is onderzoeker bij TNO en hij maakt zich ernstige zorgen. ‘Als bruinvissen al rechtsomkeerd maken bij het geluid van een flink schip, wat zullen deze beesten dan doen bij het geluid van ronkende windmolens? Om nog maar niet spreken van het kabaal dat het in de grond heien van de palen zal maken onder water. Ik denk dat sommige vissoorten in één klap dood zijn.’ In Vroege Vogels meer over het onderzoek dat Wim Verboom deed en de keerzijde van milieuvriendelijke energie.
A6-A9: Invloed weggeluid op Vogels
De mogelijke komst van een verbindingsweg tussen de A6 en A9 is voor de vogels een nachtmerrie. In tweederde van de gebieden die dicht langs een autoweg liggen is aangetoond dat vogels gehinderd worden door verkeerslawaai.
De broedsuccessen nemen af en als het even kan zoeken ze een plek verder van de weg om hun nest te bouwen. De overlast geldt zowel voor bosvogels als voor weidevogels.
Europese natuur: Kootwijkerzand
Het Kootwijkerzand op de Veluwe is een van de weinige overgebleven zandverstuivingsgebieden in Europa en verdient daarom speciale bescherming. Honderd jaar geleden nog werd stuifzand als onnatuurlijk en onwenselijk gezien -reden voor Staatsbosbeheer om heel veel dennebomen te planten- maar tegenwoordig wordt er juist veel waarde gehecht aan dit bijzondere leefgebied, waar veel zeldzame korstmossen voorkomen.
Satellietcontact met Siberië
Als de techniek niet tegenstribbelt hebben we zondag in de uitzending contact met Bart Ebbinge, de rotganzenonderzoeker die drie maanden in Siberië werkt. Verhalen over sneeuwuilen, lemmingen en poolvossen.
Lees ook het weblog uit Mys Vostochny