Vroege Vogels

3 jaar cel voor grootschalige mestfraude

  •  
08-10-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Mest

© Bron: Pixabay

Een man uit het Brabantse Wintelre verdient volgens het Openbaar Ministerie drie jaar cel en een beroepsverbod, omdat hij op grote schaal boeren zou hebben geholpen hun mestoverschotten te laten 'verdwijnen'. De mest is waarschijnlijk illegaal uitgereden op het land, zei de officier van justitie. Zodoende is een half miljoen tot een miljoen kilo fosfaten buiten de boeken om geloosd.

Impact op natuur

"Die fosfaten gaan samen met de stikstoffen die op dit moment het land gijzelen. Dit is zonder meer een zeer grote hoeveelheid die een reële impact op de natuur zal hebben", zei de aanklager. De officier verweet de verdachte verder dat hij door zijn handelen "uitdrukkelijk heeft bijgedragen aan het negatieve beeld waar boeren veel last van hebben".

Vervalste documenten

De zogeheten mestintermediair had drie bedrijven waarmee hij volgens het OM een "administratieve schijnwerkelijkheid" schiep. Hij zou onder meer documenten hebben vervalst en gps-systemen hebben gemanipuleerd van vrachtwagens die zogenaamd overtollige mest afvoerden naar silo's.
Boeren mogen maar een beperkt deel van alle dierlijke mest op het land uitrijden. Mest zorgt ervoor dat gewassen sneller groeien, maar te grote hoeveelheden leiden tot vervuiling van lucht, bodem en grondwater.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.