Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

29 mei 2005

  •  
29-05-2005
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_111214.jpg

© veenweide

draaiboek

8.00 - 8.30 uur
Impressie met weer en bloemen
Tune met overzicht uitzending (+ publieke omroep en commercie)
Plan Goudplevier in Drenthe
Nieuwsblok met o.a. de vis Fint
8.30 - 9.00
Vers "De Presentatie" van Ivo de Wijs
Open Dagen en de toekomst van Biologische Landbouw
9.00 - 10.00 uur
D66 & CDA & Kernenergie
Groot zeezoogdierenonderzoek SCANS-II
Europese Natuur: Punthuizen
Arnold Heertje ook tegen A6-A9
Midas Dekers met De Wilde Bij
Fenolijn
Uitkomsten Walvisonderhandelingen Korea

Help, de veenweide verdwijnt

Heel langzaam maar heel zeker verdwijnen de veenweide gebieden uit ons land. Ze gaan letterlijk in lucht op. Omdat we het grondwater te laag willen hebben, 'oxideert' het veen en vliegt het als CO2 de lucht in. Ingenieurs van het bureau DHV uit Zaandam hebben een drastische oplossing: zet de boel onder water en ga geen gras meer telen voor de koeien, maar bijvoorbeeld riet en wilgen voor onze elektriciteitscentrales.

Buys en Ballot meten nu ook UV-straling

De ultraviolette straling die van de zon komt zorgt er onder meer voor dat onze huid bruin wordt. Maar wanneer is die straling hoog en wanneer laag? Dat hangt weer af van o.a. de dikte van de ozonlaag boven Nederland, die van dag tot dag kan veranderen. Die zonkracht meet het KNMI met een apparaat op het dak van het gebouw in De Bilt.
Bij het volgen van virtuele luchtdeeltjes Buys en Ballot wordt vanaf nu ook de UV-straling gemeten.

Mieren

Ze krioelen tussen stoeptegels of marcheren keurig in een rij langs de stam van een boom naar boven op zoek naar voedsel. Mieren zijn koloniedieren. De kolonie bestaat uit mannetjes, vrouwtjes koninginnen, werksters en soldaten. De bekendste mierensoort is de wegmier, maar dat is slechts één van de zestig soorten die in Nederland voorkomt. Er zijn zelfs beschermde miersoorten in ons land, zoals de rode bosmier. Meer over mieren en hun gewoonten in Vroege Vogels met deskundige André van Loon, co-auteur van het boek ‘De wespen en mieren van Nederland.’
ICBN: 90-5011-174-2
Prijs: 64,95
KNNV Uitgeverij

vleermuisrecord

In een beukenboom in het natuurgebied Duin en Kruidberg is bij toeval een kolonie Rosse Vleermuizen ontdekt. Uit drie spechtengaten kwamen in de schemering maar liefst 157 vleermuizen fladderen!

Ontdek de Vogeltrek 13: Grauwe Kiekendief

De laatste aflevering van onze voorjaarsserie. De meeste trekvogels zijn nu wel binnen maar van de mooie sierlijke kiek worden dit weekend de laatste exemplaren terug verwacht in Oost-Grongen. Terwijl de vroegste vrouwtjes al op de eieren zitten. Op reportage met Nico de Haan en Ben Koks.
Lees meer over de grauwe kiekendief

Natura 2000

15.000 gebieden met een totale oppervlakte van zo'n 420.000 km: dat is Natura 2000 , een Europees netwerk van beschermde natuurgebieden. Verankerd in wetgeving geeft het de Europese Unie een handvat om landen aan te pakken die deze gebieden aantasten. In ons land liggen er zo'n 161 en allemaal hebben ze een specifiek Europees belang. Plantensocioloog Joop Schaminee was nauw betrokken bij de selectie van de Natura 2000 gebieden en legt uit hoe hij te werk ging.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor