29 februari 2004
• 29-02-2004
• leestijd 2 minuten
Vluchtplaatsen voor planten
We kennen natuurlijk de faunapassages, bedoeld voor dieren die anders geen kant meer opkunnen. Maar wat dacht u van vluchtplaatsen voor planten? Onderzoeker Werner van Eck van de Katholieke Universiteit Nijmegen deed onderzoek naar zeldzame plantensoorten in de uiterwaarden van Beuningen. Zijn conclusie: tientallen soorten sterven uit door de regelmatige overstromingen, zeker als de uiterwaarden verdiept gaan worden. Daarom pleit hij voor hoogwatervluchtplaatsen, een soort terpjes die deze planten moeten beschermen.
Geen bagger in de Betuwe…
Een zandwinbedrijf heeft vergevorderde plannen om in de uiterwaarden van de Nederrijn, bij het plaatsje Ingen, minstens 8 miljoen kubieke meter zwaar vervuild haven- en rivierslib dumpen. Een megaslibdepot middenin de natuur, met instemming van de provincie Gelderland. Maar de bewoners in de buurt, verenigd in de stichting “
Red de Betuwe
”, willen de slibstort tegenhouden. “Het storten van zwaar vervuild afval in een oude zandwinput die in rechtstreekse verbinding staat met de Nederrijn zal desastreuze gevolgen hebben voor de wijde omgeving”, zeggen de actievoerders.
…maar wat dan met al dat giftig slib?
Bij het uitbaggeren van de zoete wateren in Nederland komt jaarlijks zo'n 15 miljoen kuub bagger vrij. Die bagger is vaak vervuild met organische verbindingen als TBT, een aangroeiwerend middel in scheepsverf, en zware metalen als lood, cadmium en chroom. Moet al dat slib gestort worden of zijn er ook andere oplossingen? Een inventarisatie met waterbodemdeskundige Piet den Besten van het RIZA, het Rijksinstituut voor Integraal Zoetwaterbeheer en Afvalwaterbehandeling.
rechtomteweten.nl
Zondag gaat een bijzondere website van start:
www.rechtomteweten.nl
Daarop aller mogelijke informatie over vervuiling die de gezondheid kan schaden. Het gaat in principe om gegevens die vrij verkrijgbaar zijn, maar doorgaans liggen de rapporten met de cijfers in archiefkasten te verstoffen. Onder leiding van de provinciale milieufederaties en de Universiteit Nijmegen is deze informatie nu vrij (en goed!) toegankelijk. Voorlopig zijn de gegevens voor (meest vervuilde) drie regio's beschikbaar.
Bewoners kunnen aan de hand van de postcode bekijken hoe vuil hun eigen omgeving is.
Schimmels helpen landbouw en natuur
Deze week kwamen de belangrijkste mycorrhiza-deskundigen in Vught bijeen. Mycorrhiza?/> Een moeilijke naam voor schimmels die samenleven met planten en bomen. Onderzoekers hebben nu ontdekt dat die schimmels een zeer gunstige invloed hebben op de groei van allerlei planten. En: dat je daar je voordeel mee kan doen in de landbouw en de aanleg van natuurterreinen. Met dr. ir. Jacqueline Baar en een grondboor op zoek naar mycorrhiza aan de voet van een berkenboom.