Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

2700 liter water per T-shirt

  •  
20-08-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1955 keer bekeken
  •  
GP_dirtylaundry_03.jpg
In het Vondelpark in Amsterdam wordt zondag 23 augustus het grootste watergevecht van Nederland georganiseerd. Hiermee vragen de actievoerders van OneWorld en Wet & Wild Water Fight aandacht voor het enorme waterverbruik in de internationale kledingindustrie. Het watergevecht is de aftrap van de  Sta Droog! Challenge , waarbij iedereen wordt opgeroepen om een maand lang geen nieuwe kleding te kopen.
2700 liter water in één T-shirt
Heeft het zin om een maand droog te staan en geen kleding te kopen? Het antwoord is ja. 'Je kledingkast zit vol water uit Afrika en Azië,' aldus Kim Sauter, programmamaker bij OneWorld, een platform voor mondiale denkers en groene doeners. Voor de productie van een T-shirt is ongeveer 2.700 liter water nodig. In productielanden in Azië en Afrika is schoon, zoet water echter een schaars goed.
Vooral fast fashion maakt de kledingindustrie zo waterverslindend. Elke maand lonken weer nieuwe collecties voor dumpprijzen waardoor consumenten kleren als wegwerpproducten behandelen. Sauter: 'Nederlanders kopen gemiddeld 2 tot 3 nieuwe kledingstukken per maand. Dat is per persoon aan water ongeveer 4 maanden lang twee keer per dag douchen. Hier iets minder kleding kopen bespaart al veel in landen waar gebrek aan schoon, zoet water iedere dag levens kost. Daarom roepen we iedereen op om mee te doen.’
Lees meer over de  Sta Droog! Challenge
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.