Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

2700 grazers dood in Oostvaardersplassen

5 apr 2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
Grazers.jpg

© Fotograaf: Photowalker

Meer dan de helft van de grote grazers in de Oostvaardersplassen heeft de afgelopen winter niet overleefd. Het grootste deel van de bijna 3000 gestorven dieren, bijna 90 procent, is afgeschoten. Dit bleek donderdag 5 april 2018 uit cijfers gepubliceerd door Staatsbosbeheer.

Afname grote grazers

In de afgelopen winter (december 2017 tot en met maart 2018) nam het aantal grote grazers in de Oostvaardersplassen met 2969 dieren af. Daarmee zijn er nu 57 procent minder dieren in het gebied dan in oktober vorig jaar, toen er met een helikopter nog een telling werd gedaan.

Tussenstand

Het aantal van 2969 dieren is voor Staatsbosbeheer nog een tussenstand, omdat de organisatie een 'wintertelling' volgt van december tot en met april. Wel is nu al duidelijk dat het aantal dode grazers nu al fors hoger is dan in de vorige winter. Toen stierven tussen december en mei 'slechts' 813 dieren.

Zachte en strenge winters

De oorzaak daarvan is dat de vorige twee winters zacht waren en de afgelopen winter strenger, met veel regen in december en nog een vorstperiode in maart. “Ook was de populatie in het gebied groot als gevolg van de afgelopen zachtere winters”, aldus een woordvoerder van Staatsbosbeheer.

Sterfte niet ongebruikelijk

Een terugval van de populatie met ruim de helft is niet ongebruikelijk, aldus de woordvoerder. “Dat schommelt natuurlijk afhankelijk van de omstandigheden. Het is niet ongebruikelijk dat bijvoorbeeld 50 procent van de IJsvogels een winter niet overleeft, omdat het beestje ondanks zijn naam slecht tegen kou kan. Gemiddeld genomen is in de natuur een sterftecijfers van 20 tot 30 procent in de winter normaal."
In maart, de maand waarin besloten werd dieren in het gebied bij te voeren, stierven 1155 grote grazers. De verwachting is dat het totaal aantal in april nog verder oploopt.

Oplopende emoties

Over het beheer van de grote grazers in het gebied woedt een maatschappelijke discussie. Critici hekelen het feit dat de herten, konikpaarden en heckrunderen in de winter niet worden bijgevoerd en daardoor sterven. Vanwege de onrust besloot de provincie Flevoland in maart toch tijdelijk te gaan bijvoeren, om dieren door een extreem koude periode heen te helpen.
In de uitzending van 4 maart 2018 praatten we over dit onderwerp met oud-directeur van het Wereldnatuurfonds, Johan van de Gronden. Beluister het hier.

Reacties van actievoerders

Het is “behoorlijk van de zotte” dat bijna 3000 grote grazers in de Oostvaardersplassen, meer dan de helft van de totale kudde, de winter niet hebben overleefd. Dat zegt Bart Lubbers, melkveehouder uit Arnhem en een van de initiatiefnemers van een protestactie. Volgens Lubbers geeft het aantal doden “duidelijk aan dat er iets totaal niet deugt.”
Terenja Bongers, een andere initiatiefneemster van de bijvoer-protesten, vindt ook dat er minder grote grazers moeten zijn. “Je moet daar een aantal dieren laten lopen dat reëel is voor de beschikbare grond, en dat mogen er niet meer worden. Dan hebben ze een eerlijke kans om te overleven.” Bongers heeft geen probleem met het afschieten van dieren, “het gaat om het immense lijden.

Niet demonstreren

De actievoerders zullen voorlopig niet demonstreren. Ze willen een speciale commissie, onder leiding van oud-staatssecretaris Van Geel, de tijd geven om nieuwe plannen voor de Oostvaardersplassen te ontwikkelen.
Bron: ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (6)

karelbuitenkamp
karelbuitenkamp9 apr 2018 - 12:09

Dat is ook niet normaal .maar wat verwacht je nou van instanties in een land wat er relatief gezien er bijzonder slecht op staat in Europa wat behoud en oppervlakte van natuur .Als eerste heeft Hereboer Mansholt er al voor gezorgd er van alles de nek werd omgedraaid op natuur gebied ten behoeve van de boeren ( en dus zichzelf als groot Hereboer en daarna nog eens die Hereboer Bleker die nog even de restjes afmaaide ten behoeve van de boeren en dus zichzelf 

boris1955
boris19557 apr 2018 - 11:53

Ik kan maar niet begrijpen, dat ik moet geloven dat het verlies van meer dan de helft van de grote grazers normaal is.... dat, dat ecologisch etc. is.... stel je voor dat we de helft van onze vogels ieder jaar zouden verliezen... en dat word dan  zonder enige emotie verteld, zoals donderdagavond op het NOS journaal.

karelbuitenkamp
karelbuitenkamp7 apr 2018 - 8:52

Als je nu gaat zorgen voor ecoducten en corridors hoeft de wolf niet naar binnen in het gebied Het gevolg daarvan zal zijn de aanwezige edelherten het gebied massaal zullen verlaten om bvb richting de hoge veluwe en nog wel verder bvb richting Duitsland te gaan naar mijn idee .Het probleem zit ook niet in dat er geen natuurlijke vijanden zijn van de grote grazers , maar simpelweg omdat ze veel te veel dieren op een veel te klein oppervlak laten rondlopen en het nu een kale woestenij is geworden waar geen beschutting meer is en niet voldoende te eten + dat de dieren hun natuurlijke migratie gedrag niet kunnen volgen door weg te trekken naar gebieden waar wel wat te eten is .Nu zag ik gisteren weer dat het zogenaamd de schuld is van de wel willende actievoerders dat de dieren dood gaan in het gebied door dat ze gevonden worden met volle magen dood naast het gebrachte voer , De grootste larie natuurlijk ( hoe trek je een rookgordijn op om je eigen te kortkomingen te verdoezelen ?   ZO DUS .)Natuurlijk is het niet handig zo'n actie die gewoon mosterd na de maaltijd is omdat de dieren toch al ten dode opgeschreven waren voor dat ze dat voedsel kregen  , en dat is dus niet de schuld van de actievoerders maar van alle instanties die zich bezighouden met de ovp !!!!!.Nu gaan ze weer kijken hoe ze wat op kunnen lossen , Er is maar 1 oplossing stoppen met deze dieren kwellerij .

Kornoelje
Kornoelje6 apr 2018 - 14:07

Dat er iets moet veranderen, dat is duidelijk. Ik denk dat de Wolf hierin een rol zou kunnen spelen. Er zijn geen grote predatoren in het gebied, die de groei van de kuddes reguleren. Door te zorgen voor ecoducten en corridors komen ze vanzelf, lijkt mij. Ze zijn al gesignaleerd op o.a. de Veluwe en wie weet komt er in Nederland nog wel eens wilde natuur, want dat is het nu niet.

janjoost
janjoost6 apr 2018 - 9:41

Mooie toevoeging, karelbuitenkamp. zo had ik het nog niet gehoord... van Al die grote-grazer-knuffelaars . (Sorry)

karelbuitenkamp
karelbuitenkamp5 apr 2018 - 19:20

De Oostvaardersplassen zijn de grootste afgang die voor te stellen is !Ten eerste is het geen natuur gebied laat staan dat de dieren in dat gebied zich natuurlijk kunnen gedragen Ook hoor ik maar dat het gebied 5000 hectare is wat al niet klopt , het is groter ca 6100 hectare , alleen wat ze er niet bij vertellen is dat van dat aantal hectares er maar ca 3500 bruikbaar zijn als graas/leefgebied aan de rest hebben de grazers niets omdat het moeras is Ik ken de ovp al vele jaren ( heb 21 jaar in almere gewoond ) en heb het zien verworden van een redelijk beboste gebied met een behoorlijke diversiteit aan planten en dieren tot een kale woestenij waar de honden geen brood van lusten , met daarin 4 x zo veel dieren die totaal niet bij elkaar passen en wat erger is ook bijna geen voedsel meer kunnen vinden simpelweg omdat er geen bomen/struiken meer zijn en ze niet hun natuurlijke gedrag kunnen volgen door te verkassen naar gebieden waar wel wat te halen is aan voedsel.Ze kunnen praten wat ze willen maar een bijna blinde met een beetje gezond verstand kan zien dat dit een groot fiasco is en nu geprobeerd word sinds een paar jaar ( de film die erover gemaakt is bvb en dat nieuwe gebouw met knoeperd van een terras waardoor daar de zilverreigers e.d .niet meer komen ) om wat geld uit het gebied te slaan