Vroege Vogels

26 maart 2006

  •  
26-03-2006
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
vv_newsimg_171407.jpg

Draaiboek

8.00 uur - 8.30 uur
8.30 uur - 9.00 uur
9.00  uur - 10.00 uur

De merel imiteert

Een merel kan niet alleen mooi zingen - deze vogel kwam dan ook na een klein luisteronderzoek van Vroege Vogels  uit de bus als mooiste zanger- maar hij kan ook nog eens goed imiteren.  Of het nou een koolmees, een buizerd of een autoalarm is, de merel doet ze allemaal na. De vraag is natuurlijk: waarom?
Wie zelf merels in de buurt heeft die imiteren: meldt het tijdens kantooruren aan de Leidse onderzoekers: telefoon 071-5275024 of mail naar ripmeester@rulsfb.leidenuniv.nl

Design van afvalmateriaal

Tafels van sloophout, karpetten van vodden en kroonluchters van autobanden, het is een trend: design van afvalmateriaal. Mooie voorbeelden zijn te zien op de expositie 'Lost & Found' in het ABC Architectuurcentrum in Haarlem. Vroege Vogels gaat met twee ontwerpers naar de vuilnisbelt om te horen welke ingeleverde oude troep in aanmerking komt voor een nieuw leven.

Bomen en verhalen

In maart is een begin gemaakt met de Bijlmer Bomentuin, een project van beeldend kunstenaar Annelies Dijkman. De tuin wordt aangelegd in het Bijlmerpark met bomen uit 140 verschillende landen, die alle nationaliteiten in Amsterdam Zuidoost vertegenwoordigen. Maar er zullen ook verhalen te vinden zijn: volksverhalen, rituelen en herinneringen.  Een voorproefje is te zien op de tentoonstelling ''Bomen en Verhalen''. Nog te bezoeken tot 1 april bij CBK Zuidoost, Bijlmerdreef 119 in Amsterdam.

Excursies Vroege Vogels

Deze zondag gaat de speciale Vroege Vogels-excursie naar het Naardermeer. U kunt niet meer mee, het maximum aantal deelnemers is bereikt. Maar in de uitzending gaat u wel veel over het Naardermeer horen en dan vooral over de uitbreiding van dit oudste Natuurmonument. Op stap met beheerder Gradus Lemmen en vogelinventariseerder Ruud van Beusekom. (foto: omslag Verkade-album Jac.P.Thijsse)

Herken de mug!

Wie een vlieg of mug tegenkomt en de behoefte heeft om precies uit te zoeken tot welke familie dat insect behoort, kan dat doen met de nieuwe determinatietabel De Europese muggen en vliegen . In wetenschappelijke taal: de Diptera - tweevleugeligen. Dipterologen Pjotr Oosterbroek en Herman de Jong beschrijven in het boek alle 129 in Europa voorkomende muggen- en vliegenfamilies.
KNNV Uitgeverij
ISBN90 5011 213 7
192 pagina's, € 29,95
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.