Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

25 miljoen vogels jaarlijks gedood

  •  
24-08-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
6ecd0d678f.jpg

© Fotograaf: hawian

Tientallen miljoenen vogels worden jaarlijks in het Middellandse Zeegebied illegaal gedood. Dat blijkt uit onderzoek van BirdLife International. Vogelbescherming is de Nederlandse Partner van BirdLife. Nog niet eerder werd de omvang van illegale jacht in dit gebied zo gedetailleerd in kaart gebracht. De uitkomsten zijn schokkend.
Top 10 van landen
BirdLife stelde aan de hand van de tellingen een top 10 van landen waar de meeste vogels jaarlijks illegaal worden doodgeschoten of met lijmstokken, touwen en netten gevangen: 
Egypte - 5.7 miljoen vogelsItalië - 5.6 miljoen vogelsSyrië - 3.9 miljoen vogelsLibanon - 2.6 miljoen vogelsCyprus - 2,3 miljoen vogelsGriekenland - 0.7 miljoen vogelsFrankrijk - 0.5 miljoen vogelsKroatië - 0.5 miljoen vogelsLibië - 0.5 miljoen vogelsAlbanië - 0.3 miljoen vogels
Malta hoogste aantal per m2
Malta staat niet in de top 10 (jaarlijks goed voor 108.000 illegaal gedode vogels) met absolute aantallen, maar als je kijkt naar de aantallen gedode vogels per m2 staat Malta ruimschoots boven aan. Door de strategische ligging van het eiland, is het voor veel vogels tijdens de trek de beste plek om even op adem te komen.
Politieke agenda
Illegale jacht vindt op meer plekken in de wereld op grote schaal plaats. Het onderwerp komt, mede door lobbywerk van BirdLife, meer op de politieke agenda te staan. Zo nam de Verenigde Naties recent hun allereerste resolutie over 'wildlife crime' aan en riep ze alle landen op een einde te maken aan deze misstanden.
Het volledige onderzoek naar jacht rond het Middellandse Zee gebied wordt later dit jaar gepresenteerd. De samenvatting is te lezen op de site van BirdLife.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.