Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

25 maart 2007

  •  
25-03-2007
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
vv_newsimg_258951.jpg

© huismus

Inhoud uitzending

8.00 - 9.00 uur

Project MUS: zoeken naar stadsvogels

Er gebeurt een hoop met vogels in de stedelijke omgeving; mussen verdwijnen, futen zitten juist in de lift. Maar om er een vinger achter te krijgen wat er nu precies aan de hand is met stadsvogels, dat valt nog niet mee. Vandaar dat SOVON en Vogelbescherming alle vogelaars oproepen om mee te doen met het project MUS: 'Meetnet Urbane Soorten'
Alles over MUS op de site van SOVON Vogelonderzoek >>

Konijn herstelt langzaam

Sinds de virusziekte VHS in 1990 toesloeg is de konijnenstand met zo'n 90% achteruitgegaan en herstelt het dier zich maar langzaam. Alleen in de duinen en gek genoeg in stedelijke gebieden zijn ze weer vaker te zien. De vraag is natuurlijk hoe dat komt.
Lees meer over het konijn> >

Steenuil onder de pannen

De steenuil is een typische 'boerenvogel' die baat heeft bij een opening in een dak, een oud schuurtje of wat takkenbossen. Daar vindt de steenuil zijn voornaamste voedsel: muizen. Op verschillende plekken in het land worden boeren en andere bewoners van het platteland enthousiast gemaakt om hun erf óók steenuilvriendelijk in te richten en nestkasten op te hangen.

Red het Groene Hart

Red het Groene HartOver het Groene Hart zijn al vele visies en toekomstplannen geschreven. Zóveel, dat minister Gerda Verburg van LNV deze week op een manifestatie over het Groene Hart heeft gezegd dat er nu ook maar eens wat moet gebeuren en de mouwen wat haar betreft kunnen worden opgestroopt. Anderen beweren dat er nog steeds geen goed doortimmerd plan is voor het groene gebied tussen Rotterdam, Utrecht en Amsterdam. En bewoners zijn nog steeds bang dat 'hun' Groene Hart gewoon volgebouwd wordt.

Vlieg, vlinders, vlieg!

Acht jaar lang deed filmmaakster Josphine Hamming niets anders dan de Atalanta-vlinder volgen. Het resultaat is Go, butterflies, go! , een reisverslag van Sint Petersburg naar Casablanca en weer terug. Een poëtische natuurfilm als metafoor voor de menselijke migratie.

Ornithologische Unie 50 jaar

De Nederlandse Ornithologische Unie bestaat 50 jaar. In die tijd is er flink wat veranderd. Hadden vogelonderzoekers vroeger slechts de beschikking over een verrekijker, tegenwoordig kunnen vogels tot op het molecuul worden bekeken. Een oude rot en een jonge hond over de verschillen én de overeenkomsten tussen vogelonderzoek toen en nu.

Gastcolumnist 6

Goed voorbeeld doet goed volgen. Onder dit aloude credo zendt Vroege Vogels elke week de 'Columnist van de Week' uit. Elke zondag hoort u een een column van een bekende schrijver, mileudeskundige, bioloog of politicus met een verfrissende kijk op natuur en milieu. Vorige week was Tom Bade, natuur- en milieudeskundige en econoom de gelukkige. Deze keer: Remco Daalder, stadsecoloog en schrijver.

Loopkevers onderzocht

Al bijna vijftig jaar onderzoeken wetenschappers van Stichting Willem Beijerinck Biologisch Station en Wageningen Universiteit de loopkever. Meer dan een half miljoen kevertjes zijn door hun handen gegaan en de belangrijkste conclusie is dat de zuidelijke loopkeversoorten zich in Nederland uitbreiden door het veranderende klimaat, terwijl de noordelijke loopkevers het steeds moeilijker krijgen. Een lichtpuntje: door een keer in de tien jaar het gebied te af te plaggen of te branden is de achteruitgang van de noordelijke soorten misschien te stoppen.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor