Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

25 jaar pimpernelblauwtje

  •  
28-08-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
103 keer bekeken
  •  
Het pimpernelblauwtje is een unieke vlinder en komt nog maar op één plek in Nederland voor. En er hoeft maar iets te gebeuren en hij is ook daar weg. De Vlinderstichting en Natuurmonumenten proberen dat te voorkomen.
In de jaren ’70 stierf het pimpernelblauwtje in Nederland uit. In natuurgebied de Moerputten bij ’s-Hertogenbosch is 25 jaar geleden deze bijzondere vlinder opnieuw uitgezet. Sindsdien doet hij het daar goed. Zelfs zo goed, dat een deel van de kolonie zich best elders zou kunnen vestigen, ware het niet dat er geen geschikt ‘elders’ in de buurt is.
Het pimpernelblauwtje heeft een specifieke combinatie van factoren nodig: natuurlijk zijn waardplant, de grote pimpernel, maar ook de moerassteekmier – op wie hij parasiteert. Die moerassteekmier heeft zo ook weer zijn eigen geschikte omstandigheden nodig – bijvoorbeeld springstaarten: kleine insecten die in de grond leven en gegeten worden door deze mier. En allemaal hebben ze arme grond nodig.
Met het project ‘Blues in the Marshes’ maakt de Vlinderstichting samen met onder andere Natuurmonumenten nieuw blauwgrasland van honderden hectares oude landbouwgrond. Dat heeft heel wat voeten in aarde, maar het eerste blauwgras laat zich al zien; met een beetje geluk volgt de pimpernel dan vanzelf.    
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.