Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

25 jaar Hubble

  •  
24-04-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
9200000036272633.jpg
Op 24 april 1990 werd de ruimtetelescoop Hubble gelanceerd. Even leek het een flop te worden, want de telescoop was 'bijziend', maar na een reparatie stuurde Hubble vervolgens jarenlang de meest geweldige ruimtefoto's naar de aarde. Govert Schilling vulde er zijn nieuwste boek 'Schitterend Heelal' mee.
'Schitterend Heelal, gaat dus over het heelal, maar voor de beelden maakte Govert Schilling alleen maar gebruik van de Hubble-beelden. Een ruimtetelescoop maakt veel mooiere opnames van de kosmos dan een telescoop vanaf de aarde. 'Vergelijk het maar met kijken naar de bomen boven je vanaf de bodem van een (gevuld) zwembad', zegt Schilling. De atmosfeer heeft echt een enorm verstorend effect als je heel scherp naar verre sterrenstelsels wilt kijken.'
hubbleresize

Het sterrencluster Westlund 2 door de lens van de Hubble. Foto: NASA
Om Hubble te repareren waren destijds ruinmtevaarders nodig in een space-shuttle. Die shuttle vliegt niet meer, dus als er nu iets mis gaat met de telescoop - een botsing met een ruimtestofje bijvoorbeeld - dan is het ook echt over en uit. Maar een nieuwe ruimtetelescoop staat al bijna klaar voor lancering!
Win 'Een Schitterend Heelal'
Onder de lezers van onze nieuwsbrief verloot Govert Schilling vijf exemplaren van dit prachtige boek. Kijk in onze zondagse nieuwsbrief voor meer informatie!
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.