Wildwissels, natuurbruggen, dierenviaducten. Nederland telt zo’n 30 ecoducten en er zijn voor de komende jaren nog tientallen gepland. Wildwissel de Woeste Hoeve over de A50 op de Veluwe was 25 jaar geleden de allereerste.
Ecoducten kosten de samenleving vele miljoenen, maar wat het nut is, is niet altijd even duidelijk. Sterker nog, afgezien van enkele wildtellingen is er nog nooit goed onderzoek gedaan naar wildpassages in Nederland, aldus
Edgar van der Grift
van Alterra.
Van der Grift wil graag weten wat de invloed is van een wildviaduct op het gedijen van diersoorten. Kortom helpen die bruggen en tunnels eigenlijk wel?
De Wildwissel Woeste Hoeve werd in 1988 gebouwd en opengesteld, gelijktijdig met de aanleg van de A50 tussen knooppunt Waterberg en de aansluiting Hoenderloo. Het is het eerste ecoduct, gelegen bij het gehucht Woeste Hoeve.
Overstekend Wild
Vroege Vogels brengt dit jaar de wildecoducten van Nederland in kaart in ‘Overstekend Wild’. Op de website staan twee wildcamera’s, de eerste bij een dassentunnel en de tweede op het ecoduct dat het Nationaal Park de Hoge Veluwe met het natuurgebied Planken Wambuis verbindt.