Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

24 oktober 2004

  •  
24-10-2004
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
vv_newsimg_37170.jpg

Draaiboek

8.00 - 9.00 uur
Geluid Oehoe in tune
Ringslangeieren zoeken in Flevoland
Nieuwsblok met o.a. gevolgen sluiting ENCI voor Oehoe;ultravioloet licht zuivert water; Russisch parlement keurt Kyoto goed
Vers van Ivo de Wijs: Lievevrouwebedstro
Milieudefensie koopt Brabants Broek
Prof. André de Roos, bioloog UVA over kabeljauw
9.00 - 10.00 uur
Tekst Gedluidsoverlast
Onderzoek korenwolven door Gerard Muskens
Fenolijn
Midas Dekkers met "De kat van z'n tante"
Duurzaamheidsrapport RIVM uitgereikt aan staatssecretaris van Geel
Professor Theunis Piersma over de Wadden

Brabants Broek Bedreigd

Er moet een snelweg komen tussen Helmond en Eindhoven. Dwars door een prachtig gebied: het Brabants Broek. Milieudefensie voert daar vanaf nu actie tegen. Onder andere door aankoop van een stuk grond. Net als bij het Bulderbos en de Betuwse Bongerd wil men daarmee de verslechtering voorkomen.
Bel met 020 - 62 62 620 of kijk op milieudefensie.nl

Waddenprofessor Theunis Piersma

In het weekend tussen de Fakkelactie en het Waddensymposium is Theunis Piersma te gast, de winaar van de Prins Bernhard Cultuurfondsprijs voor Natuurbehoud. Eigenlijk vindt hij het maar vreemd, dat hij als wetenschapper die prijs krijgt: 'Zou die niet naar een natuurbeschermingsorganisatie moeten gaan?' Tegelijk ergert hij zich groen en geel aan veel van die organisaties. 'Veel van die clubs zouden zich beter moeten informeren over wat er ècht aan de gang is op het Wad.'

70% van Nederlanders eist duurzaamheid

Bij de presentatie van een rapport van het RIVM werd bekend gemaakt dat een grote meerderheid van de bevolking wil dat de regering maatregelen neemt om Nederland duurzamer te maken. Een opsteker voor staatssecretaris Van Geel. We praten met hem en met RIVM-directeur Klaas van Egmond.
Download het hele Duurzaamheidsrapport

Stop met de vangst van kabeljauw

 
Voor de derde keer op rij adviseren Europese visserijbiologen om de vagst van kabeljauw stil te leggen. Anders zal de soort uitsterven. Maar volgens professor Andre de Roos van de Universiteit van Amsterdam is er meer nodig dan alleen het stopzetten van de vangst. "Doordat deze top-predator aan de afgrond is gebracht is het hele ecosysteem in de war gebracht. Het klinkt vreemd, maar ik denk dat we op de prooivissen van kabeljauw, de lodde moeten gaan vissen, juist om de kabeljauw er weer bovenop te helpen."

Eieren zoeken in oktober

Een tiental vrijwilligers doorzoekt een broeihoop bij de Oostvaardersplassen, op zoek naar eieren van ringslangen. Vorig jaar werden op dezelfde plek zo'n 1800 uitgekomen eieren gevonden. Onder leiding van Jeroen Reinhold van Landschapsbeheer Flevoland wroet men door de plantenresten en de compost. Een reportage.

Korenwolf helpt vos de winter door

Dit jaar wordt het eerste deel van het Soortbeschermingsplan korenwolf afgesloten. Uit het veldwerk van de onderzoekers van Alterra blijkt dat door het uitzetten van gefokte hamsters vooral de predatoren zoals de vos het goed zijn gaan doen in Zuid-Limburg. Daarnaast lijken de hamsters een voorkeur te hebben voor de intensief bewerkte graanakkers, en minder voor de kleinschalige, extensief beheerde lappen grond die speciaal voor de dieren werden ingericht.
Kijk ook naar onze discussie Korenwolf vs Vos

Natuurkalender & Fenolijn 035 - 67 11 338

Voor ons populaire Fenologieproject wordt nog een (prominente!) plek gecreëerd op deze site. Maar nu al kunt u alle informatie vinden op de site natuurkalender.nl  en ons antwoordapparaat staat 24 uur per dag klaar om uw meldingen op te vangen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.