Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.55 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

2,4 miljoen voor groen strand

8 nov 2019
  •  
leestijd 1 minuten
IMG_4491

Chiel Jacobusse wijst aan vanaf waar hij een stuk strand op Neeltje Jans afsluit voor het broedseizoen, zodat dwergstern en strandplevier ongestoord kunnen broeden.

© Rob Buiter

De Postcodeloterij heeft 2,4 miljoen euro ter beschikking gesteld aan LandschappenNL om 200 van de in totaal 500 kilometer Nederlands strand te vergroenen. ‘En dat gaat echt niet altijd ten koste van de recreatie’, stelt initiatiefnemer Chiel Jacobusse van het Zeeuws Landschap.


Dwergsterns op Neeltje Jans

Het Zeeuws Landschap heeft de afgelopen jaren al ervaring opgedaan met het vergroenen van een stukje strand op Neeltje Jans, het voormalige werkeiland van de Oosterscheldekering. ‘In het broedseizoen zetten we hier een stukje strand af met een simpel touwtje. Vervolgens geven vrijwilligers voorlichting aan toeristen om ze te vertellen over de broedende dwergsterns en strandplevieren op dit stukje strand. En dan blijkt dat de meeste mensen gefascineerd raken door deze vogels en ze vanzelf ok met rust laten’, aldus Jacobusse.

Vloedmerk

De initiatiefnemers van het project ‘Groen Strand’ pleiten er verder voor om aangespoeld wier en zelfs dode bruinvissen voortaan gewoon te laten liggen. In dat wier zitten heel veel insecten voor vogels en ook aangespoelde kadavers zijn een belangrijke voedselbron voor veel dieren. Nu worden de vloedmerken, samen met aangespoeld plastic rigoureus opgeruimd, omdat de strandbeheerders graag een brandschoon strand willen voor de toeristen.

De initiatiefnemers willen graag 200 van de in totaal 500 kilometer Nederlands strand vergroenen. ‘Slechts in een heel klein deel van de gevallen zal het nodig zijn om stukjes strand in het broedseizoen af te sluiten voor bezoekers, maar verder gaan vergroening en toerisme vaak prima samen’, aldus Jacobusse.


Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.