Vroege Vogels

23 oktober 2005

  •  
23-10-2005
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_143265.jpg

Draaiboek

8.00 - 8.30 uur
Sfeerbeschrijving - tune - intro
Fenolijn
Spinnen rond het Capitool
Vraagbaakvraag: ijsvogel en blawalg
Nieuwsoverzicht
8.30 - 9.00 uur
Vers "Van de gekke"
Jeneverbessen verjongen
Buizerds op trek
9.00 - 9.30 uur
Foie gras - cultureel erfgoed?
Thijsse-wandelingen
Spinnen - vervolg
Midas Dekkers: de halfezel
Diffuse bronnen
Vogelgriep, met Ruud Foppen (SOVON) en Kees de Pater (Vogelbescherming)
Aankondiging Nacht van de Nacht

De trekvogels hebben het gedaan....

Bewezen is nog niks, maar in de publiciteit zijn de overtrekkende vogels de grote schuldigen in de oprukkende vogelgriepepidemie. In Azië heeft dit vogelgriepvirus al ruim zestig dode mensen op zijn geweten. In Europa dreigt dan ook niet alleen onder pluimveehouders paniek. 'Uitkijken voor trekvogels!' Hoe groot is het gevaar echt?

Herfstspinnen

Als de bladeren vallen en de zon staat laag dan zie je overal spinnenwebben. Herfst is spinnentijd. Met entomoloog Frans van Alebeek van Praktijkonderzoek Plant en Omgeving op zoek naar de spinnen bij het Capitool.

Buizerd als wintergast

In deze tijd van het jaar lijken er meer buizerds te zijn dan anders. Dat komt omdat Scandinavische buizerds veelal niet verder trekken dan Nederland om te overwinteren. De hier broedende buizerds blijven 's winters ook in eigen land, dus het barst hier de komende tijd van deze roofvogels. Op de roofvogeltelpost op de Eltenberg, net over de grens bij Lobith, telt de Vogelwerkgroep Arnhem e.o. dagelijks wat er overvliegt.

In de voetsporen van Thijsse

Als verjaardagsfeestje voor 100 jaar Natuurmonumenten en 80 jaar Thijsse's Hof in Bloemendaal, organiseert Natuurmonumenten een aantal speciale wandeltochten. Letterlijk in de voetsporen van Jac. P. Thijsse wordt gekeken wat zijn invloed is geweest op de natuur en op de ideeën over natuurbeheer in Nederland.
Meer informatie bij onze uittips

Jeneverbes

Er is iets raars aan de hand met de jeneverbes. Vorig jaar kwam onderzoeksbureau Alterra met het verontrustende nieuws dat de jeneverbes op uitsterven staat. Nu blijkt dat er toch op verschillende plaatsen veel nieuwe plantjes gevonden zijn. Wat is er aan de hand?

Diffuse bronnen

Zinken dakgoten, geimpregneerde tuinhekjes, plastic badeentjes, hondenpoep... je staat er niet direct bij stil, maar alles bij elkaar zorgen ze voor een flinke verontreiniging van het water.
Wessel Doorn van Waterschap Vallei en Eem probeert gemeenten, ontwikkelaars en consumenten bewust te maken van deze diffuse vervuilingsbronnen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.