Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

23 april 2006

  •  
23-04-2006
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
vv_newsimg_176474.jpg

Draaiboek uitzending

8.00-9.00:
9.00-10.00:

Koos van Zomeren en het veranderend landschap

Nog in morgens gemeten heet het nieuwe boek van Koos van Zomeren. Het beschrijft de verandering van het landschap rondom het Betuwse dorp Herwijnen. In 1958 begon in de Herwijnse polder de ruilverkaveling. Door deze ingreep zou het dorp uiteindelijk worden losgerukt uit zijn omgeving.
Uitgever: De Arbeiderspers
ISBN: 90 295 6392 3 (paperback)
prijs: 16,95 euro

Krokodillen redden op de Filippijnen

De Filippijnse krokodil is de meest bedreigde krokodil ter wereld. Bioloog Merlijn van Weerd van de Universiteit Leiden werkt samen met collega's en de plaatselijke bevolking aan een beschermingproject. Met drie broedparen die per nest soms wel 25 eieren voort brengen, zou het herstel in theorie snel kunnen gaan. Maar als altijd is de praktijk weerbarstig. Hoe deze krokodil -die geen mens kwaad doet, tenzij die op zijn staart gaat staan- er stap voor stap bovenop komt, hoort u van Merlijn van Weerd zelf.

De laatste korhoenders

Een dezer dagen doet de rechter uitspraak in de zaak die De Faunabescherming heeft aangespannen tegen De Hoge Veluwe. De Faunabescherming is bang dat de plannen om korhoenders uit te zetten op de Veluwe ten koste zullen gaan van de laatste nog echt wilde korhoenders op de Sallandse Heuvelrug. Hoe staat het met die laatste korhoenders? Een verslag van de voorjaarstelling van 2006. 

Honden los in natuurgebieden?

Eén van de best bezochte onderwerpen in het Vroege Vogels-forum gaat over loslopende honden in de natuur, vooral op de plekken waar het niet mag. In hoeverre verstoren loslopende honden flora en fauna? Vogelonderzoeker Dick Jonkers en boswachter Harald van den Akker van Natuurmonumenten geven antwoord op die vraag.

Actieplan stadsvogels

Stadsvogels als de gierzwaluw en de huismus hebben het moeilijk. De huiszwaluw zie je haast niet meer in de bebouwde kom. Vogelbescherming Nederland lanceert daarom komende week het Actieplan Stadsvogels - een stimulans voor bewoners, architecten, planologen, gemeentebestuurders, hoveniers en woningcorporaties om onze leefomgeving vogelvriendelijker te maken.

Allemaal beestjes

Veel mensen hebben wel een nestkastje in de tuin hangen: zo leuk voor de vogels en je hebt nog eens iets om naar te kijken. Minder bekend is dat er ook nestkastjes zijn voor hommels, bijen, lieveheersbeestjes en allerlei andere insecten. Zondag gaan we de nieuwste modellen bekijken.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.