Vroege Vogels

22 januari 2006

  •  
22-01-2006
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_159445.jpg

© De Driehuizen

Draaiboek

8.00 - 8.30 uur
8.30 - 9.00 uur
9.00 - 10.00 uur

Sporten in de EHS

De Gemeente Nijmegen wil een waar sportdorp bouwen op landgoed De Driehuizen. Eigenlijk is dat landgoed onderdeel van de Ecologische Hoofdstructuur. Maar daar zit de gemeente niet mee. Zolang je je houdt aan een bestemmingsplan uit 1962 is er geen vuiltje aan de procedurele lucht.
Voordat deze rare bestuurlijke bocht landelijk school gaat maken, komen omwonenden, Milieudefensie en de Gelderse Milieufederatie in opstand.

Op zoek naar overwinteraars

De ijskelder achter Het Capitool in 's Graveland, waar vroeger ijs werd bewaard, is nu 's winters een vleermuizenhotel. Verschillende soorten vleermuizen houden daar hun winterslaap. Heel voorzichtig - om de dieren niet te verstoren - nemen we een kijkje in de ijskelder om te inventariseren welke soorten er hangen te slapen.
Meer over de vleermuizen in Nederland >>

Dieren in winterslaap

Niet alleen vleermuizen houden een winterslaap, ook muizen, egels, slangen en schildpadden. Winterslaap is eigenlijk een vorm van energiebesparing, want de stofwisseling staat op een laag pitje. Het slapen van beren is daarom geen winterslaap, zoals velen denken, maar gewone slaap. Gedragsbioloog Serge Daan van de Rijksuniversiteit Groningen weet er alles van.

Euro-spin 2006

De gewone kameleonspin (Misumena vatia) is door spinnendeskundigen uit 21 landen uitgeroepen tot 'Spin van het Jaar'. De bedoeling is dat deze verkiezing de belangstelling voor de spinnen gaat verhogen. Het Nederlandse 'jurylid' dat heeft meegestemd is Peter van Helsdingen van European Invertebrate Survey in Leiden.
lees meer in het nieuwsbericht>>>

Energiebesparende supermarkten

Zuinig omgaan met energie moeten we allemaal, maar supermarkten lijken zich daar weinig van aan te trekken. Waar je ook komt lonken de eetwaren je tegemoet in open vriesvakken en koelbakken, om de consument maar vooral te verleiden tot kopen. Al tijden probeert de Milieudienst Amsterdam winkels te houden aan de afspraak om zo'n eenderde aan energie te besparen, maar de winkelier wil er niet aan, bang als hij is voor omzetdaling. Tijd voor hardere maatregelen, vindt de inspectie.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.