Vroege Vogels

21 augustus 2005

  •  
21-08-2005
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_129484.jpg

Draaiboek 21 augustus 205

8.00 - 8.30 uur
Sfeerimpressie vanuit 's Graveland
Karpers worden zeldzaam in Nederland en rond de landgoederen, Harm Piek Natuurmonumenten
Nieuwsblok
8.30 - 9.00 uur
Vers "Wereldwaterweek" van Frank van Pamelen
Bijzondere planten in Natuurgebied Wolfheze
Boer Freek Ampt heeft schapen en koeien én een slagerswinkel
Karpers spuiten het eten uit de waterbodem, Harm Piek in 's Graveland
9.00 - 10.00 uur
De meest varkensvriendelijke modderpoel ligt in Asten
Reigers en veel ander moois in de Oostvaardersplassen: met een prijsvraagje
Paaiplaatsen voor Karpers en andere inheemse zoetwarvissen, Harm Piek
Vogelpest in aantocht. De heer J. Wolleswinkel van de Nederlandse Organisatie voor Pluimveehouders en Marianne Thieme van de Stichting Wakker Dier

Laatste nieuws vogelpest

Uiteraard hoort u zondag de laatste gegevens en achtergronden over de dreiging en de ophokplicht (die mogelijk dit weekend ingaat).
We bieden u daarbij ook de gelegenheid om zelf uw mening te geven: bezoek de Vogelgriep-poll

De moerasvogels van de Oostvaardersplassen

Wie mag mee op een bijzondere Vroege Vogels-excursie door het natuurgebied de Oostvaardersplassen op 28 augustus? Luister deze week naar een reportage over de reigers en andere moerasvogels in dat gebeid. Wie een vraag daarover goed kan beantwoorden maakt kans op deelname aan die excursie tijdens het Vogelfestival 2005.
info over Vogelfestival

Actie zieke paardenkastanjes

Onderzoekers tasten in het duister als het gaat om de nieuwe kastanjeziekte. Of de boosdoener nou een schimmel, virus of bacterie is, de ziekte slaat hard om zich heen. Een kwart van alle paardenkastanjes is inmiddels ziek en er komen steeds meer bij. Reden voor het Natuurkalenderproject, de werkgroep Aesculaap van Wageningen Universiteit én Vroege Vogels om een actie op touw te zetten. Zondag verschijnt hierover een persbericht in een Extra Nieuwsbrief.
meer over de foto-actie

Laag Wolfheze

Wat begon als een vrij willekeurige inventarisatie bleek een schat aan zeldzame planten en dieren op te leveren. Dat overkwam de KNNV afdeling Wageningen bij het in kaart brengen van het gebied Laag Wolfheze. Op dit terrein van zo'n 130 hectare werden maar liefst 1370 soorten gevonden, waarvan meer dan tien procent bedreigd of zeldzaam is. En twee nieuwe: de sluipwest van de spin en het paarssteelveentrechtje.

Toekomst voor Nieuwe Boeren

Deel 2 van onze serie over bevlogen en inventieve boeren die zelf initiatieven ontplooien voor hun toekomst - en die van het hele platteland. Freek Ampt uit Goudswaard (in de Hoeksche Waard) is in april begonnen met vleesverkoop in een speciale winkel. Hij zegt over zichzelf: "We beheren in totaal ruim 200 ha natuur met onze 100 schapen en 130 koeien." Want het natuurbeheer staat voorop, dan komt het boeren en tenslotte de vleesverkoop om geld te verdienen.
website van Freek Ampt: NatuurFreak.com
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.