Vroege Vogels

2017 op tweede plaats warmste jaren ooit

  •  
15-01-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
zonsondergang texel

© fotograaf: kasteelheertje

Het jaar 2017 gaat de boeken in als het op een na warmste jaar sinds 1880, het begin van betrouwbare metingen. De gemiddelde wereldtemperatuur kwam uit op 14,7 graden Celsius. Daarmee heeft 2017 zich genesteld in de top 3 van warmste jaren met 2016 op de eerste plaats en 2015 op de derde.
"Het bijzondere van zo'n hoge plaats is dat dit geldt voor een jaar zonder El Niño, een fenomeen dat van nature leidt tot een warm jaar", aldus het KNMI.

Grootste opwarming rond de Noordpool

De conclusie is gebaseerd op meetgegevens van het Europees Centrum voor Weersverwachtingen op Middellange Termijn (ECMWF) uit Reading bij Londen. Uit de metingen blijkt dat de grootste opwarming rond de Noordpool plaats had. Zo was het op Spitsbergen gedurende enkele maanden 6 graden warmer dan het zogeheten langjarig gemiddelde tussen 1981 en 2010.
Zestien van de zeventien warmste jaren vonden allemaal in de 21e eeuw plaats. Het andere jaar was 1998. In vergelijking met het pre-industriële tijdperk van de achttiende eeuw is de wereldtemperatuur met 1,2 graden Celsius toegenomen.
Bron: ANP

Meer over:

opwarming
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.