Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

2015 recordjaar voor windenergie

6 jan 2016
  •  
leestijd 2 minuten
windmolen_53.jpg
2015 gaat de boeken in als recordjaar voor windenergie. Vorig jaar is voor 473.000 huishoudens aan extra capaciteit aan windenergie geplaatst. Nooit eerder zijn er in één jaar zo veel windmolens bij gekomen. In totaal leveren windmolens sinds eind 2015 voor 2,4 miljoen huishoudens aan duurzame energie. Dat heeft de brancheorganisatie voor windenergie NWEA bekendgemaakt op basis van cijfers van WindStats.
Eind 2015 stond in Nederland 3.379 megawatt (MW) aan windenergie opgesteld. Aan het begin van dat jaar ging het nog om 2.844 megawatt aan vermogen. Vooral op land groeide het vermogen aan windmolens, en wel met 406 megawatt. Op zee nam het vermogen aan windenergie toe met 129 megawatt.
Stijgende lijn
“De windenergiesector is trots op dit tussenresultaat. Het is een mooie stap naar volledige duurzame stroomproductie die goed is voor lokale banen en een zekere energievoorziening. Het is wel zaak dat we deze stijgende lijn doorzetten”, zegt voorzitter Hans Timmers van NWEA (Nederlandse Wind Energie Associatie).
Door de toename vorig jaar werd in november 2015 de helft van de doelstelling voor windenergie op land behaald. Dit doel is door meer dan veertig organisaties (werkgevers, vakbonden en milieuorganisaties) en de overheid in 2013 afgesproken in het Energieakkoord.
Onderdeel van dat akkoord is dat in 2020 minstens 6.000 megawatt aan vermogen door windmolens op land staat opgesteld, genoeg stroom voor ongeveer 4 miljoen huishoudens. Daarnaast moet in 2023 nog eens 4.450 megawatt op zee zijn geplaatst.
Vleermuizen
Beluister en bekijk ook onze reportages over de gevolgen van windmolens voor vleermuizen in onze  radio- en televisie-uitzending .
Bron: De Nederlandse Wind Energie Associatie (NWEA)

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar