NPO
Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

2015, Jaar van het Eekhoorntjesbrood

24 dec 2015
  •  
leestijd 2 minuten
eekhoorntjesbrood_03.jpg
De paddestoel van het jaar was de makkelijk te herkennen en zeer lekkere Boletus edulis . In de natuur en in de keuken vooral bekend als gewoon eekhoorntjesbrood. Hoe heeft deze soort het gedaan in 'zijn' jaar? Dat vertelt Martijn Oudvan de Nederlandse Mycologische Vereniging.
Eekhoorntjesbrood
Het algemene gewoon eekhoorntjesbrood komt in Nederland voornamelijk in eiken- en beukenlanen voor. Daarnaast bestaan er een paar andere 'broodjes' die naaste familie zijn: denne-eekhoorntjesbrood, het vroeg eekhoorntjesbrood en het bronskleurig eekhoorntjesbrood worden bijvoorbeeld wel eens met het gewoon eekhoorntjesbrood verwisseld. 
Uiterlijk
Vooral in de maanden juli, augustus en september komen de eekhoorntjesbroden op vaak van oudsher bekende lanen tevoorschijn. Ze worden hier meestal met meerdere exemplaren bij elkaar gevonden en soms zelfs in tientallen exemplaren of meer. De hoed heeft een doorsnede van 8 tot 30 cm. Hoedkleur bij jonge exemplaren wit tot bleekbruin, bij veroudering toenemend hazelnootbruin met witte rand. Gaatjes(poriën) bij jonge exemplaren nog wit, bij veroudering langzaam geel tot olijfgroen verkleurend, bij druk niet tot zwak blauw verkleurend. Vlees wit met een aangename geur, smaak mild, nootachtig.
Bodem
Steel van de nog jonge exemplaren buikig, later min of meer cilindrisch tot dik, buikig, bovenste deel van de steel bleekbruin met een wit netwerk. Onderste deel wit met soms ook een doorlopend wit netwerk. Eekhoorntjesbroden leven in symbiose met bomen tot wederzijds voordeel. Ze zijn afhankelijk van de boom waarmee ze in symbiose leven en waarmee zg mycorrhiza’s worden gevormd. Een mycorrhiza is een verbinding van het mycelium met de haarwortels van de boom.
Meer informatie: mycologen.nl
eekhoorntjesbrood_huubverbeek
Fotograaf:  huubverbeek

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.